Odjednom ima mikročipova - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Odjednom ima mikročipova

Odgovor na pitanje iz naslova ovog teksta će vas možda iznenaditi jer glasi – zbog inflacije.

Nakon godinu dana intenzivnih problema u proizvodnji automobila zbog nestašice mikročipova, većina automobilskih kompanija se sada vratila u normalu, pa novi modeli silaze sa traka koje rade punim kapacitetom, piše Nova.

Ironija je da je upravo inflacija pomogla da se normalizuje situacija sa mikročipovima.

Naime, iste poluprovodnike, odnosno mikročipove koji su neophodni za proizvodnju automobila, koriste i brojni proizvođači potrošačke elektronike.

Zbog inflacije, sve manji broj ljudi se odlučuje na kupovinu novog mobilnog telefona, tableta ili laptopa, pa se samim tim više mikročipova odvaja za proizvodnju automobila.

Ne zaboravimo da je u vreme prvih zatvaranja zbog pandemije, Sony Play Station zaustavio automobilsku industriju jer je prodaja ove konzole neverovatno skočila, ali bila je mnogo veća potražnja za laptopovima zbog rada od kuće. Tako se, uz još neke faktore, značajno manje mikročipova odvajalo za proizvođače automobila.

Podsetimo da je za proizvodnju jednog automobila u proseku potrebno oko 1.400 mikročipova i da je nestašica ovih delova koštala auto industriju 210 milijardi dolara prošle godine, a proizvedeno je čak 7,7 miliona vozila manje od potreba tržišta.

Prema izveštaju Bloomberg Intelligence-a, zbog normalizacije isporuke poluprovodnika, očekuje se nešto veća prodaja vozila u drugoj polovini ove godine.

Danas objavljeno

Istraživanje: Čovjek postaje srećniji kada se riješi svog automobila

Vanja A

Ford radi na farovima koji projektuju informacije direktno na put ispred vas

Vanja A

Kompromis? Njemački tužilac traži ograničenje brzine od 200 km/h na auto-putu

Vanja A

Ostavite komentar