4. Juna 2019.

Odgovor za “hladan tuš” iz Brisela: Nećete otvoriti ni jedno poglavlje, čitajte izveštaj EK

Big Portal

 Pisanje medija o tome da je Srbija dobila hladan tuš iz Brisela jer bi ovog meseca mogla otvoriti samo jedno poglavlje, u EU nisu hteli da komentarišu.IZVOR: JUTARNJI LIST UTORAK, 4.06.2019. | 10:01

Zapravo, kažu da to nije ništa novo, ada bi tačnije bilo reći da Srbija do kraja predsedavanja Rumunije Evropskom unijom neće otvoriti niti jedno poglavlje, navodi euractiv.jutarnji.hr.

Kako podseća taj portal, Srbija se nadala da će otvoriti bar poglavlje 9 o Finansijskim uslugama, ali ni za to nema konsenzusa u Veću EU, iako se Rumunija izuzetno trudi da za to dobije podršku.

U EU odbijaju tvrdnje da se radi o nekoj blokadi, već tvrde, smatraju diplomatski izvori euractiv.jutarnji.hr, da se radi o realnom stanju pregovora, jer Srbija nije ispunila potrebne uslove kako bi uverila države članice da može da ide napred u pristupnim pregovorima.

Neke diplomate država članica EU poručile su da se pažljivo pročita nedavni izveštaj o napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila prošle sedmice i onda će biti jasnije zašto pregovori ne idu željenim ritmom.

Hrvatski portal navodi da je taj izveštaj prilično kritičan prema Srbiji, pogotovo oko reformi pravosuđa, vladavine prava i pritiska na medije. Srbija isto tako nije osigurala punu saradnju s Haškim sudom, odnosno mehanizmima koji su nasledili rad ovog suda za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

Iako je normalizacija odnosa s Kosovom ključni uslov koji Srbija mora da ispuni u pristupnom procesu, što je i uvršteno u poglavlju 35, to u ovom trenutku nije bio razlog neotvaranje drugih poglavlja. Štaviše, Europska unija smatra da veću odgovornost za zastoj u dijalogu snosi Kosovo zbog uvođenja tarifa od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Euractiv.jutarnji.hr piše i da se u srpskim medijima često spominje da Hrvatska stoji iza usporavanja pregovora, ali ističe da to nije tačno. “Većina poglavlja se ne otvara zbog skeptičnosti koju imaju najčešće Francuska, Nemačka i Holandija. Te države nisu inače previše sklone ubrzavanju procesa proširenja, bez obzira o kojoj se državi kandidatkinji radi”, ističe portal.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare