Odgovor Trampa: Hongkong - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Odgovor Trampa: Hongkong

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu kojom se ukida preferencijalni ekonomski tretman za Hongkong.

“Hongkong će sada biti tretiran isto kao kontinentalna Kina”, rekao je Tramp, koji se na takav potez odlučio nakon što je Kina uvela u toj oblasti nov zakon o bezbednosti.

To znači da će kompanije sa sedištem u Hongkongu sada morati da preispitaju šta će ova odluka značiti za njihovo poslovanje.

“Nema posebnih povlastica, nema posebnog ekonomskog tretmana i izvoza posebnih tehnologija”, rekao je predsednik SAD koji je još u maju prvi put najavio takav potez, prenosi BBC.

Tramp je takođe potpisao zakon o uvođenju sankcija kineskim zvaničnicima koji, tvrdi, krše prava u Hongkongu, a Kina je najavila odgovor.

Sa druge strane, Zakon o autonomiji Hongkonga koji je Kongres početkom ove nedelje jednoglasno usvojio, a on danas potpisao, daje američkoj administraciji snažne nove alate za pozivanje na odgovornost onih koji krše ljudska prava.

Kinesko ministarstvo spoljnh poslova je u saopštenju osudilo najnovije poteze SAD-a, pozivajući Vašington da prestane da se meša u unutrašnje stvari Kine.

“Kina će preduzeti potrebne mere kako bi zaštitila svoje legitimne interese”, navodi se u saopštenju.

Danas objavljeno

Snažan zemljotres pogodio Filipine kod ostrva Mindano

M.

Ubijen u obračunu noževima ispred kluba u Nišu

M.

Požar kod Dubrovnika prijeti kućama

M.

Ostavite komentar