Odgovor Srbije na odgovor Hrvatske na odgovor Srbije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Odgovor Srbije na odgovor Hrvatske na odgovor Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo razlog što je ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Naime, srpsko ministarstvo tvrdi da je najpre hrvatsko Ministarstva spoljnih i evropskih poslova odbilo da primi notu Srbije, iako je srpska ambasadorka već imala zakazan sastanak na kome je to trebalo da učini.

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske”, navodi se u noti srpskog MSP-a.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ovakva odluka je u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje verske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije još jednom ukazuje da ‘neprimerenih postupaka’ niti reakcija od strane ‘srpskog političkog vođstva’ nije bilo. Podsećamo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše komentare hrvatskog vrha koji su usledili nakon postupka hrvatskih organa. Republika Srbija ostaje posvećena unapredjenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija”, kaže se u saopštenju.

B92

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar