Odgovor Rusiji: Britanci šalju brodove u Crno more; "Merlin" i "Kraljica Elizabeta" u stanju pripravnosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Odgovor Rusiji: Britanci šalju brodove u Crno more; “Merlin” i “Kraljica Elizabeta” u stanju pripravnosti

Velika Britanija c´e u maju poslati razarač i protivpodmorničku fregatu u Crno more u znak solidarnosti sa Ukrajinom i saveznicima iz NATO-a u regionu.

To su saopštili „Tajmsu“ izvori u kraljevskoj Ratnoj mornarici.

Brodovi, kako navodi list, pripadaju grupi nosača aviona koji se nalazi u Sredozemnom moru. Lovci F-35 i helikopteri „Merlin“ na nosaču aviona „Kraljica Elizabeta“ bic´e spremni da dolete u pomoc´ u slučaju pretnje sa strane ruskih brodova, podmornica i avijacije, piše list. Pri tome, nosač aviona ostaje u Sredozemnom moru jer je zabranjeno tako velikim brodovima da uplovljavaju u Crno more.

Kako je saopštio „Tajmsu“ izvor u britanskoj Ratnoj mornarici, London podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i poziva Rusiju na smirivanje situacije.

Ranije su SAD bile planirale da pošalju brodove u Crno more. Razarači „Ruzvelt“ i „Donald Kuk“ su trebali da stignu 14-15. aprila, ali, kako su preneli mediji, Pentagon je odlučio da odustane od ove operacije, zbog opasne eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine.

Danas objavljeno

Hajder: Pandemija virusa korona ima silazni tok, moguće popuštanje mjera

M.

U protekla 24 sata u BiH: 106 novozaraženih, 31 smrtni slučaj

M.

Dodik na sastanku lidera Brdo-Brioni

M.

Ostavite komentar