Odgovor EU na korona virus podijelio Evropljane - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Odgovor EU na korona virus podijelio Evropljane

Čak 58 procenata ispitanih građana zemalje Evropske unije kaže da je tokom pademije COVID-19 imala finasijske poteškoće.

Finansijske probleme su u najvećem broju prijavljivali stanovnici Mađarske, Bugarske, Italije, Grčke i Španije, dok su najmanje problema tokom pandemije iskusili Danci, Holanđani, Šveđani, Finci i Austrijanci, pokazuje istraživanje Evropskog parlamenta.

Istraživanje Evropskog parlamenta, sprovedeno od početka pandemije do kraja aprila 2020. godine, pokazuje da su se građani EU koji su prijavili finasijske probleme, najviše žalili na gubitak prihoda (30 odsto), nezaposlenost ili djelimičnu nezaposlenost (23 odsto), nemogućnosti otplate stanarine ili kredita (14 odsto) dok je njih devet procenata ocijenilo da je imalo probleme s kupovinom ”hrane za pristojan život”.

Jedan od deset Evropljana koji su se suočili s finansijskim problemima tokom pandemije kaže da je zatražio novčanu pomoć od familije ili prijatelja, a tri procenta navodi da su se našli pred bankrotstvom.

Čak 69 procenata ispitanika u istraživanju Evropskog parlamenta založilo se za jaču ulogu EU u rešavanju krize pandemije COIOD-19, pri čemu je najviše podrške ovoj ideji bilo u Portugalu i Irskoj, a najmanje u Češkoj i Švedskoj.

Šest od deset ispitanika smatra da u EU tokom pandemije nije pokazano dovoljno solidarnosti među zemljma članicama, a njih 22 procenta kaže da je u potpunosti nezadovoljno stanjem solidarnosti u EU27.

Najviše nezadovoljnih je u Italiji, Španiji i Grčkoj, a pokazani stepen evropske solidarnosti u njavećoj mjeri podržavaju Irci, Holanđani i Danci.

Tri od četiri ispitanika širom EU kaže da je ”čulo, vidjelo ili čitalo” o mjerama koje EU preduzima kao odgovor na pandemoju COVID-19, a jedna trećina kaže da zna i koje su mjere u pitanju.

Polovina (52 odsto) Evropljana koji navode da znaju o mjerama EU kaže da nije zadovoljno onim što je do sad učinjeno.

Najviše nezadovljnih je u Italiji, Španiji i Grčkoj, a slijede i Austrija i Bugarska.

Među 42 procenta onih koji su zadovoljni EU odgovorom na pandemiju COVID-19 najviše je Holanđana, Finaca i Danaca, pokzauje istraživanje Evropskog parlamenta.

TANJUG

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar