Tehnologija World-wide-web

“Odbrojavanje do uništenja je počelo”: Hakovano na hiljade izraelskih sajtova, sumnjaju na Iran

Hiljade izraelskih veb sajtova hakovano je danas u okviru velikog iranskog sajber napada, saopštila je Nacionalna sajber direkcija Izraela

To se dogodilo posle izveštaja u američkoj štampi da je Izrael odgovoran za sajber napad početkom ovog meseca na kompjutere u iranskoj luci Šahid Radžai u Ormuskom moreuzu.

Taj napad je pruzrokovao velike zastoje na vodenim putevima i prilazima luci, navode izraelski mediji. Izveštaji o novom napadu na izraelske sajtove stižu od ranog jutra.

Poruka na hebrejskom jeziku “Odbrojavanje do uništenja Izraela je počelo” pojavila se na mnogim sajtovima uz rečenicu na engleskom “budite spremni za veliko iznenađenje”.

Prati ih snimak uništenog grada Tel Aviva, kako se čini, i premijera Benjamina Netanjahua koji pruža ruku ka pojasu za spasavanje.

Meta napada bila je, između ostalog, opština Ramat Gan kraj Tel Aviva, jedna dobrovoljna zdravstvena organizacija, Uprava Galilejskog jezera, nekoliko nevladnih organizacija čije je sedište u Izraelu, čak i zvaničan sajt lidera izraelske levičarske stranke Merec Nicana Horovica.

Odgovornost za napad preuzela je orgnizacija nazvana Hakeri spasioca. Video sa hakovanih sajtova postavljen je na Jutjubu uz poruku: “Sveopšta misija je završena. To je urađeno kako bi se podržao otpor i sloboda Palestine”, preneli su izraelski mediji.

Nacionalna sajber direkcija Izraela je savetovala korisnicima da ne otvaraju linkove oštećenih sajtova.

Izraelski mediji su posle izveštaja o napadu na iransku luku objavili da Iran, čiji režim teži uništenju jevrejske države, i Izrael više od jedne decenije vode skriveni sajber rat, uključujući izraelske napore da zajedno sa SAD sabotira iranski nuklearni program.

Danas objavljeno

Samsung Galaxy Note20 Ultra potvrđen na Bluetooth SIG sertifikaciji

Zeljka

Svi imamo blam fotografije iz prošlosti: Njihovo brisanje je lakše nego ikad

Zeljka

Ubrzo stižemo do milijardu 5G konekcija: Jedna zemlja do kraja 2020. imaće sto miliona

Zeljka

Ostavite komentar