Odbrana Đukanovića tvrdi da Krunić nije ubijen kao po optužnici - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Odbrana Đukanovića tvrdi da Krunić nije ubijen kao po optužnici

Tužilaštvo nije dobro uradilo balističko vještačenje te nisu određeni pravci pucanja i ulasci projektila u vozilo u kojem je bio ubijeni Slaviša Krunić, tvrdi odbrana optuženog Benedija Đukanovića.

Đukanovićev advokat Tatjana Savić u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Đukanoviću, Emiliu Baldi i Rodoljubu Gajiću koji su optuženi u tom slučaju, rekla je da se događaj u kojem su ubijeni Krunić i njegov pratilac Žarko Pavlović nije dogodio onako kao što se navodi u optužnici te je predložila i mješovitno balističko medicinsko vještačenje.

Savićeva smatra da tužilaštvo nije dobro uradilo balističko vještačenje i da nisu određeni pravci pucanja i ulasci projektila u vozilo.

Kako je navela, optužnica je zasnovana na iskazu Krunićevog vozača Gorana Ilića.

“Našim vještačenjem želimo da dokažemo da to nije bilo kako se navodi, a djelimično pobijamo i nalaz obdukcije. Navodi se da je Krunić pogođen s desne strane, a sve povrede su na lijevoj”, kazala je Savićeva.

Zahtjev za vještačenje prihvatilo je sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić.

Takođe, kao dokaze odbrane Đukanovića korištena su vještačenja tragova barutnih čestica u Đukanovićevom golfu, kao i DNK tragova u vozilu koje je koristio optuženi Baldo, a koja je sprovelo tužilaštvo i nije izvodilo kao svoje dokaze.

Vesna Matić, vještak hemijske struke rekla je da nije pronašla tragove baruta u golfu koji je prema optužnici koristio Đukanović.

Na pitanje tužioca Snježane Petković, ona je pojasnila da su ti tragovi mogli da vremenom nestanu s obzirom da je vještačenje rađeno godinu nakon zločina.

Pojasnila je da ako vozilo nije bilo dobro zatvoreno i čuvano, tragovi su svakako mogli da budu uništeni i nestanu.

“Međutim, da li je tragova bilo pa su uništeni ili ih uopšte nije ni bilo, to ne možemo da znamo. Vještačenjem nisam pronašla tragove koje potiču od barutnih čestica”, rekla je Matićeva.

Zoran Obradović, vještak forenzičke genetike potvrdio je da je radio DNK analizu tragova u opel korsi vlasništvo Gorane Petković te da ih je poredio sa DNK optuženog Đukanovića.

Istakao je da nije našao njegov biološki trag, a bilo ih je više miješanih, kao i jedan muškli i jedan ženski.

Jukić je pojasnio da je pomenuto vozilo vlasništvo supruge optuženog Balda te pitao da li je poredio nađene tragove sa drugim osobama.

Obradović je rekao da je zadatak bio da se nađeni biološki materijal poredi samo s Đukanovićevim DNK, te nije utvrđivano čiji su tragovi.

Zločin u kojem su ubijeni Krunić i Pavlović desio se 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša.

Tada je ranjen Krunićev vozač Goran Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Željko Kovačević, označen kao jedan od napadača.

Optužnica Đukanovića i Baldu tereti da su zajedno sa ubijenim napadačem organizovali i pripremili zločin, a Gajića za pomaganje jer je odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Oglasio se Šeranić nakon hapšenja Zeljkovića

M.

Odgovor Srbije Prištini: Džaba planirate

M.

Si poručio: “Ne miješajte se”

M.

Ostavite komentar