Odbor parlamenta Crne Gore: Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ustavan - BIGportal.ba
Region Vijesti

Odbor parlamenta Crne Gore: Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ustavan

Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je danas glasovima većine Vladin Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Da je taj prijedlog zakona u skladu s Ustavom, glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su dva iz opozicije bila protiv.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sjednici Odbora poručio je da je namjera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom u građanskoj Crnoj Gori garantuje jednaka prava za sve.

“Predlaganjem zakona o slobodi vjeroispovijesti Vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbijedi jednaka prava i slobode svih vjerskih zajednica i vjernika u Crnoj Gori, ali i onih crnogorskih građana koji nisu vjernici”, poručio je Pažin u uvodnom izlaganju na sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Pažin je kazao da se u Crnoj Gori, kao i svuda gdje ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

“Pravni subjektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristi samo u skladu sa zakonom”, naglasio je potpredsjednik Vlade.

Ocijenio je da bi bio neustavan svaki onaj zakon koji bi bilo kojoj vjerskoj zajednici omogućio da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema, prenosi RTCG.

Na pitanje iz DF-a može li SPC da vrši službu u crkvama, Pažin je odgovorio da ovaj zakon to pitanje ne uređuje.

“Vlada nema druge namjere do ispunjenja svoje ustavne obaveze da ovim zakonom u građanskoj Crnoj Gori garantuje svima jednaka prava i jednako važenje zakona za sve vjerske zajednice, za vjernike svih vjeroispovijesti, ali i za one građane koji nisu vjernici”, podvukao je potpredsjednik Pažin.

Potpredsjednik je ocijenio da će svako ko je pročitao prijedlog zakona vidjeti da u njemu ne postoji nijedna odredba koja bilo koju vjersku zajednicu stavlja u podređen položaj, već sve odredbe zakona jednako važe za sve.

“Takođe, ovaj prijedlog zakona ne propisuje ad hok pravna pravila koja posebno važe za vjerske zajednice, već na ravnopravan način uvodi u naš pravni poredak sve vjerske zajednice. Tako se već utvrđena pravna pravila, koja važe za druga pravna lica, odnose na registraciju i evidenciju vjerskih zajednica koje žele da im država prizna svojstvo pravnog lica”, naglasio je Pažin.

Opozicija: Povući zakon iz procedure

Poslanik DF-a Milun Zogović zatražio je da se Prijedlog zakona povuče iz procedure.

“Crnoj Gori jeste potreban zakon, ali zakon u atmosferi dijaloga i uvažavanja”, naveo je Zogović i dodao da će 41 glas u Skupštini glasati drugačije od želje 100.000 ljudi u Crnoj Gori.

“Caru carevu, Bogu Božji, ni to ne poštujete, a zapamtite ima neko iznad svih nas”, poručila je poslanica DF-a Marina Jocić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da će podržati Prijedlog zakona jer vjeruje da je u skladu sa zakonodavnim sistemom Crne Gore.

(Sputnik)

Danas objavljeno

Sljedeće sedmice u BiH temperature i do -26 na planinama

M.

FBiH: Zaraženo 650 lica, šest preminulo

M.

Od sutra i Višegrad na online nastavi

M.

Ostavite komentar