Odbjegli vojnik tvrdi: Ubili smo ih 240 - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Odbjegli vojnik tvrdi: Ubili smo ih 240

Poljska vojska ubila je više od 240 migranata na granici sa Belorusijom, tvrdi odbegli poljski vojnik Emil Čečko.

On je svedočio pred beloruskim istražnim komitetom, kada je izneo te tvrdnje.

“Tokom istrage u krivičnom postupku, Emil Čečko je rekao da je od 8. juna 2021. godine, zajedno sa svojim kolegama, učestvovao u organizovanim ubistvima u pograničnom pojasu i kod sela Semjanovka. Prema rečima vojnika, on je upoznat sa ubistvom više od 240 ljudi”, navodi se u saopštenju tog komiteta, a prenosi agencija RIA Novosti.

U Poljskoj je 29. decembra potvrđena optužnica protiv ovog vojnika koji je prebegao u Belorusiju.

Čečko je priveden 16. decembra u pograničnom području, da bi potom zatražio politički azil od Belorusije zbog “neslaganja sa aktuelnom politikom Poljske u pogledu migracione krize i prakse nehumanog postupanja prema izbeglicama”.

On je optužio zvaničnu Varšavu za sistematska ubistva migranata i dvojice dobrovoljaca, a priznao je i da je i sam bio primoran da puca u izbeglice. Poljske vlasti su ga optužile za dezerterstvo i stavile na poternicu.

Preti mu do 10 godina zatvora.

Prošlog leta, na granici Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama, pojačao se priliv izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da se probiju ka Zapadnoj Evropi. Situacija je eskalirala početkom novembra, kada se oko 2.000 ljudi okupilo kod žičane ograde. Tada su poljske snage bezbednosti osujetile nekoliko pokušaja proboja, navodi agencija

Danas objavljeno

U Banjaluci će biti otvorena ispostava ruske ambasade

M.

Si Đinping ispred UN: “Nema potrebe”

M.

Abazović ide u Ohrid na samit “Otvorenog Balkana”: “Odazvaću se na poziv Vučića”

M.

Ostavite komentar