Odbijeni zakoni u NSRS predloženi od opozicije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Odbijeni zakoni u NSRS predloženi od opozicije

Sedma redovna sjednica Parlamenta Srpske biće održana 22. oktobra u 10 časova. Na ovoj sjednici po hitnom postupku će se razmatrati prijedlog rebalansa budžeta RS za ovu godinu.

Trebalo se raspravljati i o nacrtima zakona o zaštiti uzbunjivača ali i o nezakonito stečenim diplomama, međutim skupštinski odbori su odbili i skinuli te tačke sa dnevnog reda.

Od 29 tačaka dnevnog reda, pred poslanicima u Parlamentu Srpske trebalo je da se nađe nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača koji, između ostalog, predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju. Skupštinski zakonodavni odbor odbio je ovaj prijedlog i neće se naći na dnevnom redu.

Predlagač zakona poslanik PDP-a Draško Stanivuković kaže da je to dokaz koliko ova vlast želi samo jednopartijski sistem.

„Ovo je diktatura, ovo je vilajet ovo je mračno oni bi izglasali da je sada mrak ono gdje mi radimo je jama, dubina ponor, ono je nevjerovatno mi moramo imati reakciju, za mene je ovo bio hladan tuš za mene je ovo bio veliki udar na emocije na mene kao čovjeka ne mogu da vjerujem da postoje takvi ljudi da ja pristanem da tako radim ja bih radije da ne živim da ne budem živo stvorenje“, kaže Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS.

Bez validnog objašnjenja, odbor nije prihvatio ni nacrt zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske prema kome bi diplome svih koji rade u javnom sektoru bile javne.

Predlagači zakona su poslanik SDS-a Nebojša Vukanović, i PDP-a Draško Stanivuković i Jelena Trivić. Trivićeva kaže da vlast ovim pokazuje da ne smije ući u raspravu o temama koje bi njih ugrozile.

„To pokazuje samo sa ovim režimom nikakvih pregovora razgovora ni dogovora ne smije biti zato što oni ne znaju šta znači riječ demokratija, to su mašine koje su dobile instrukcije da sve što dolazi od opozicije da se odbija i poručujem ovim putem da nas u NSRS bar dok je moje ime kod mikrofona neće ućutkati“, ističe Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS RS.

Iako su nacrti zakona odbijeni, opozicionari kažu da će o tome raspravljati ispred Parlamenta.

„U srijedu u pola 10 mi narodni poslanici, Vukanović, Trivić i ja koji smo predložili ove zakone staćemo pred skupšinu i pričaćemo ko hoće da prenese i čuje jer mi ne možemo u skupštini da govorimo i pričamo kome smeta nacrt zakona i rasprava“, kaže Stanivuković.

Najburnija rasprava očekuje se o prijedlogu rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu kojim je planiran budžetski suficit od 67,6 miliona maraka. Budžetski suficit biće usmjeren, između ostalog, na pokriće dugova domaćim i stranim kreditorima.

(BN)

Danas objavljeno

Floridu pogodila četiri tornada

M.

Od danas važe nova pravila u Srbiji

M.

Za dvije sedmice 3.819 novozaraženih: Najviše pozitivnih na koronu u dobi od 36 do 65 godina

M.

Ostavite komentar