Odbijena deklaracija o položaju Srba u Crnoj Gori - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Odbijena deklaracija o položaju Srba u Crnoj Gori

Deklaracija o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori nije usvojena na redovnoj sjednici Narodne skupštine RS. Opozicija poručuje da se ovim direktno udara na srpski narod koji živi ne samo u Crnoj Gori i kako je vladajućim strukturama očigledno važniji lični odnos sa drugima, nego mišljenje i zaštita srpskog naroda.

Jedinstvo poslanika u NS RS trajalo je 3 dana. Slaganja oko odluka Ustavnog suda, nestala su u Deklaraciji o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori. 48 poslanika pozicije nije glasalo o ovoj Deklaraciji, koju je podržalo 19 poslanika opozicije.

Predlagač Deklaracije, narodni poslanik Nebojša Vukanović kaže da nije iznenađen ovakvim razvojem situacije, ali da jeste razočaran.

„Moram reći da sam razočaran odlukom SNSD-a da ne želi da glasa i da bar tako pošalje deklarativno podršku srpskom narodu u Crnoj Gori da istraju u borbi za svoja osnovna ljudska i građanska prava. To samo po sebi pokazuje kakvi su oni patriote i kakvi su u stvari“, naglašava Vukanović.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata neizglasavanje Deklaracije pravdaju činjenicom kako je njihov stranački šef i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u startu osudio dešavanja u Crnoj Gori, što je sudeći po njihovom trenutnom stavu dovoljno da se ona ne usvoji.

„Ovo je Deklaraacija koja je mogla da izazove poptuni kontraefekat i potpuni drugi odgovor prema onim ljudima koji odlaze u litije, jer obično režimu treba politički povod, a mi ga na ovaj način dajemo“, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, Igor Žunić.

Iz SNSD-a ne isključuju i mogućnost da se na nekoj od narednih posebnih sjednica ne napiše nova Deklaracija o položaju srpskog naroda i srpske crkve.

Nebojša Vukanović to naziva licemjerstvom vlasti, za koje je, prema njegovim riječima bitnije da odbiju bilo šta što dolazi iz reda opozicije.

Vukanović ne sumnja da je naredba sa vrha odigrala glavnu ulogu odbijanja njegovog prijedloga.

„Isto je uradio i Milorad Dodik 2006. kada je podržao Mila Đukanovića na referendumu da se zabije nož u leđa Srbiji i da Crna Gora bude nezavisna. Imam informaciju da su na Klubu SNSD-a sinoć bili odlučili da glasaju za usvajanje Deklaracije i da glasaju srcem, ali ih je onda nazvao Dodik i kazao da ne mogu, nakon čega su oni glasali protiv“, kaže poslanik u Klubu SDS-a u NS RS, Nebojša Vukanović.

Iz opozicije poručuju da je Narodna skupština RS još jednom ponižena i da je očigledno iz čijeg kabineta dolaze svi prijedlozi novih zakona i iza kojih vrata se kriju lažne patriote.

BN TV

Danas objavljeno

Olujni vjetar i kiša na Krimu; Bez struje oko 56.000 ljudi

M.

Hiljade ljudi u Šapcu – Građani izašli na ulice

M.

Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH: Ima i obustava saobraćaja

M.

Ostavite komentar