Odbijen zahtjev za uslovno oslobađanje Asanža - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Odbijen zahtjev za uslovno oslobađanje Asanža

Sud u Londonu odbio je zahtjev da osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža pusti na uslovnu slobodu.

Sudija Vanesa Baraitser izjavila je da postoji rizik da Asanž prekrši pravila uslovnog puštanja na slobodu, te da za tako nešto postoje osnovane sumnje, usljed žalbe koju je na presudu protiv izručenja uložilo Ministarstvo pravde SAD.

Ona je aldurala na činjenicu da je Asanž ranije prekršio pravila uslovnog puštanja na slobodu, kada je 2012. godine zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu kako ne bi bio izručen Švedskoj zbog suđenja na osnovu optužbi za silovanje, koje su kasnije odbačene.

Asanžu je nakon sedam godina ukinut azil Ekvadora i uhapšen je u Ambasadi.

  • Postoje osnovane sumnje da se vjeruje da bi gospodin Asanž, u slučaju da danas bude pušten, izbjegao da se preda sudu i učestvuje u žalbenom postupku – istakla je Baraitserova.

Sud u Velikoj Britaniji odbio je da izruči Asanža SAD zbog zabrinutosti za njegovo zdravlje i mogućnosti da izvrši samoubistvo u Americi.

Asanž /49/, nakon hapšenja u aprilu 2019. godine, osuđen je na 50 sedmica zatvora, a nakon isteka kazne odlučeno je da ostane u zatvoru Belmarš do završetka slučaja o izručenju SAD, koji je pokrenuo Vašington.

Sudije su se, prilikom odbijanja mogućnosti puštanja Asanža na uslovnu slobodu, u više navrata pozivale na “njegovu istoriju bježanja”, čak i kada je njegov pravni tim tvrdio da postoji rizik da se ovaj zviždač zarazi virusom korona u zatvoru i umre usljed lošeg zdravstvenog stanja.

SAD su već najavile da neće odustati od zahtjeva za Asanžovo izručenje kako bi mu se u Americi sudilo zbog objavljivanja povjerljivih podataka o ratnim zločinima američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Neimenovani portparol Ministarstva pravde SAD saopštio je da su u Vašingtonu vrlo razočarani odlukom okružnog sudije u Londonu Vanese Barajtser, te da će tužioci uložiti žalbu Vrhovnom sudu u Londonu, što znači da će slučaj trajati još nekoliko mjeseci.

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar