Odbačena glavna teorija zašto muškarci moraju da pauziraju nakon orgazma - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Odbačena glavna teorija zašto muškarci moraju da pauziraju nakon orgazma

Godinama se verovalo da je hormon prolaktin razlog zbog kog muškarci treba da sačekaju određeno vreme nakon orgazma da bi mogli da imaju ponovo odnos. Bez obzira na to koliko bili uzbuđeni, retko koji muškarac može da doživi orgazam nekoliko puta zaredom bez ikakve pauze, ali izgleda da je razlog tome nešto sasvim drugo.

Vreme potrebno za odmor razlikuje se od muškarca do muškarca pa se tako kod 18-godišnjaka može raditi o samo 15 minuta, dok se kod starijih to može odužiti i do 20 sati.

Studija sprovedena 2013. godine sugerisala je da su visoki nivoi prolaktina povezani s erektilnom disfunkcijom i nižim polnim nagonom.

Međutim, naučnici iz Portugala nedavno su sproveli niz eksperimenata na miševima i otkrili da ni pojačavanje, ni smanjivanje nivoa hormona prolaktina nisu uticali na smanjivanje libida.

Nisu uspeli da dođu do odgovora koji je pravi uzrok, ali postoji nekoliko alternativnih teorija po kojima se smatra da bi krivci mogli biti i hormoni poput oksitocina, serotonina i dopamina.

Iako još ne postoje nikakvi konkretni dokazi, naučnici smatraju da bi na pad libida ponajviše mogli da utiču različiti lekovi.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Peokret u slučaju Ikardi: Umjesto razvoda pomirili se Mauro i Vanda

Vanja A

Povećana želja za slatkim može biti znak demencije

Vanja A

Nerazdvojni pas i mačka pokazuju kako izgleda predivno prijateljstvo

Vanja A

Ostavite komentar