14. Oktobra 2019.

Odbačen prijedlog odvajanja savjeta sudija i tužilaca

Big Portal

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija odbio je i predlog Predstavničkog doma da polovinu članova novih vijeća sudija i tužilaca bira parlament BiH, navodeći da principi po kojima su sastavljena vijeća ne bi trebalo da budu preispitivani “sve dok položaj VSTS-a ne dobije odgovarajuće ustavne garancije”.

VSTS se, dodao je Tegeltija, protivi i prijedlogu parlamenta BiH u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, prema kojima bi glavnog tužioca Tužilaštva BiH dvotrećinskom većinom birala Parlamentarna skupština BiH.

Po njegovim riječima, time bi se povećao rizik od politizacije pravosuđa.

Na prijedlog Predstavničkog doma parlamenta BiH da se javno objave imovinski kartoni tužilaca i sudija, Tegeltija je odgovorio da su podnijeli inicijativu za reviziju Zakona o VSTS-u u kojoj je predloženo da javno objavljivanje imovinskih kartona sudija i tužilaca.

Predsjednik VSTS-a je ponovo predložio da Parlament BiH i VSTS sva pitanja ramatraju kroz “partnerski odnos”.

Isti zaključak je VSTS predložio i ljetos, odgovarajući Parlamentu na prvi set zaključaka.

Između ostalog, VSTS je istakao da zaključak Predstavničkog doma parlamenta BiH, kojim je zatraženo od svih članova VSTS-a da podnesu ostavke, ni na koji način ne obavezuje članove ove institucije.

VSTS je odbio i da učestvuje u radu parlamentarne istražne komisije za istraživanje stanja u pravosuđu, navodeći da na taj način parlament BiH izlazi izvan nadležnosti, kao i da je to grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare