Odakle inspiracija za dizajn Tesle Cybertruck: Patentni crteži otkrivaju šta su sve iskopirali - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Odakle inspiracija za dizajn Tesle Cybertruck: Patentni crteži otkrivaju šta su sve iskopirali

Možda ga i nisu “dizajnirali vanzemaljci iz budućnosti”, kako je to Ilon Mask izjavio.

Američki proizvođač iznenadio je ljubitelje automobila kada je pre dve godine predstavio prototip kamioneta na struju Cybertruck.

Kontroverzni “klinasti” oblik karoserije, sa puno izlomljenih linija i oštrih ivica, podelio je javnost, ali je retko ko ostao ravnodušan.

Iako ovo nije prvi put da se neki proizvođač automobila odluči za tako specifičan dizajn, kada se uzme u obzir izgled dosadašnjih Tesla modela nije se očekivalo da će Cybertruck imati ovakvu formu.

Foto: Lotus

Prvi čovek kompanije, Ilon Mask, izjavio je u svom stilu da vozilo izgleda kao da su ga “dizajnirali vanzemaljci iz budućnosti”.

Međutim, “klinasti” oblik karoserije već je eksploatisan u prošlosti, doduše pre svega na sportskim automobilima s početka sedamdesetih.

Mask je čak priznao da je dizajn električnog kamioneta inspirisan modelom Lotus Esprit, i to konkretno amfibijskom verzijom iz filma o Džejmsu Bondu “Špijun koji me je voleo” (1977.).

Upravo je Mask 2013. kupio na aukciji to vozilo za fantastičnih 865.000 dolara.

Foto: Vito Carabetta/USTPO

Ipak, neki patentni crteži zaštićeni u amričkom Zavodu za intelektualnu svojinu otkrivaju i druge uzore koji su mogli da inspirišu dizajn Tesle Cybertruck, piše Foks njuz.

Jedan od takvih automobila je dizajnirao Vito Carabetta a patentni crtež iz 1979.pokazuje korelaciju sa modelima kao što su pomenuti Lotus Esprit, ali i Lamborghini Countach i DeTomasso Pantera.

Foto: Juan Javier Gaytan/USTPO

Zanimljiv je i patentni crtež čiji je autor Juan Javier Gaytan, koji prikazuje “trouglasti” poklopac tovarnog prostora na kamionetu.

Poklopac svojim oblikom neodoljivo podseća na onaj sa Cybertrucka.

Foto: Alain Clenet/USTPO

Još jedan crtež iz patentnog zavoda otkriva moguću inspiraciju za Teslin kamionet.

U pitanju je neobično terensko vozilo koje je dizajnirao Alain Clenet.

Što se produkcijske verzije Cybertrucka tiče, najnovija vest je da će serijska proizvodnja najverovatnije biti odložena za narednu godinu, a ostaje da se vidi u kojoj meri će dizajn prototipa biti prekopiran na vozilo koje će se pojaviti na tržištu.

B92.

Danas objavljeno

Lotus najavio Emiru V6 First Edition

Vanja A

Narandžasta lampica u retrovizoru: Ako se upali, zaboravite na preticanje

Vanja A

Šef Toyote smatra da bi EV tranzicija mogla da košta Japan milione radnih mjesta

Vanja A

Ostavite komentar