6. Jula 2019.

Odakle im milijarde? Objašnjenje iz Facebooka uskoro stiže

Big Portal

Tokom godina korišćenja Facebooka mnogo toga se činilo prilično nejasnim: način na koji ta mreža upotrebljava podatke korisnika, kakve sve dozvole imaju oglašivači, da li i kako mogu da se izbrišu profili i slično.

Nakon brojnih kritika korisnika, ali i pritiska regulatornih tela, u poslednjih godinu dana ta kompanija je preduzela neke korake kako bi njene usluge bile što transparentnije i kako bi korisnici što jednostavnije mogli da upravljaju svojim ličnim podacima.

Krajem prošle nedelje iz Facebooka su najavili da će uskoro nadograditi postojeće Uslove pružanja usluge, kako bi korisnicima dodatno približili i objasnili prava koja imaju pri korišćenju Facebooka.

Nadogradnja postojećih uslova rezultat je brojnih razgovora sa predstavnicima regulatornih tela i organizacija za zaštitu potrošača. Treba, međutim, napomenuti da se sa promenom Uslova pružanja usluge neće menjati dosadašnja politika kompanija, već da je primarni cilj samo dodatno upoznati korisnike sa načinom rada Facebooka, objavljeno je na službenom blogu kompanije.

Novi uslovi za korišćenje te društvene mreže stupiće na snagu poslednjeg dana jula i uticaće na sve korisnike mreže širom sveta. Iz Facebooka napominju da će i dalje raditi na poboljšanju uslova i načina na koji korisnici što jasnije mogu da razumeju načine njihovog poslovanja, deljenja sadržaja i načine na koje korisnici mogu da kontrolišu sve što objavljuju na toj društvenoj mreži.

Jedna od stvari na koju će Facebook obratiti posebnu pažnju je upoznavanje korisnika sa načinom na koji kompanija zarađuje, zbog čega će detaljnije objasniti na koji način najviše prihode od prodaje oglasnog prostora organizacijama i kompanijama.

Očekuje se i da će korisnike još bolje upoznati sa načinima na koji iskorišćavaju njihove privatne podatke kako bi što preciznije plasirali te oglase.

Korisnici bi, takođe, trebalo da dobiju i više informacija o uklanjaju sadržaja kojim se krše prava korišćenja, kao i informacije o intelektualnom vlasništvu sadržaja koji se objavljuje na Facebooku. Zatim, to kako korisnici imaju pravo na sadržaj koji objavljuju, ali i kako Facebooku daju pravo na prikazivanje tog sadržaja sve dok ga sami korisnici ne izbrišu sa mreže.

Trebalo bi da saznamo i dodatne informacije o tome šta se dogodi kada izbrišemo fotografije i video zapise koje smo ranije objavili na Facebooku, kao i druge stvari koje bi trebalo da nam pomognu u boljem razumevanju te društvene mreže.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare