Od zmijskog otrova napravili ljepak koji zaustavlja krvarenje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Od zmijskog otrova napravili ljepak koji zaustavlja krvarenje

Naučni tim, sastavljen od eksperata iz Kanade i Kine, napravio je lepak za kožu koji u roku od 45 sekundi zaustavlja krvarenje, prenose mediji.

Naučni časopis “Science Advences” objavio je rezultate naučnog istraživanja o potencijalnim lekovitim svojstvima enzima batroksobina koji se nalazi u otrovu zmija, najčešće poskoka.

Tim su činili istraživači sa kanadskog Manitoba univerziteta, londonskog Vestern univerziteta i Vojnomedicinskog univerziteta iz kineskog grada Čongkinga.

Kibre Makonan sa Vestern univerziteta je za CBC kazao da je poznato da zmijski otrovi ubijaju razređivanjem krvi ili delovanjem na nervni sistem, a da batroksobin izaziva zgrušavanje krvi.

“Kao naučnici smo postavili pitanje da li možemo da napravimo zaokret i iskoristimo to kao medicinski lek. Evo, uspeli smo da dođemo do pozitivnog odgovora“, kazao je Makonan.

Pojasnio je da su u laboratoriji uspeli da na bazi enzima iz zmijskog otrova naprave lepak koji će moći da se koristi i na terenu za zaustavljanje krvarenja pri različitim povredama ljudi. Enzim će se aktivirati posebnim laserom ili zagrevanjem pomoću svetiljke pametnih mobilnih telefona.

Istraživanja su pokazala da je lepak te vrste i deset puta efikasniji od fibrinskih koji se već koriste u medicinske svrhe.

Očekuje se da se novorazvijeni lepak u masovnoj komercijalnoj upotrebi nađe za pet godina.

Danas objavljeno

Stručnjaci tvrde: Ova pića utiču na gubitak pamćenja

Zeljka

Nutricionista objasnio prednosti i mane najpopularnijih dijeta

Zeljka

Mirisna i neodoljiva poslastica: Krambl od jabuka

Zeljka

Ostavite komentar