Od uvođenja prvih mjera u BiH ušlo 240 hiljada ljudi - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Od uvođenja prvih mjera u BiH ušlo 240 hiljada ljudi

Od uvođenja prvih mjera usljed pojave pandemije korona virusa zaključno s jučerašnjim danom u BiH je ušlo 238.128 osoba, potvrđeno je za Klix.ba u Graničnoj policiji BiH.

Zaključno sa 20. martom u kriznom periodu je iz BiH izašlo 194.395 osoba. Tokom jučerašnjeg dana u našu državu ušlo je 7.046 osoba, a ovo je najmanji broj ulazaka u našu zemlju od pojave pandemije koronavirusa.

Usporedbe radi, u periodu prije proglašenja kriznog stanja, na primjer 6. marta u našu zemlju je ušlo 106.362 osoba.

Budući da se ovaj broj konstatno smanjuje, a i zbog vanredne epidemološke situacije u BiH u kojoj je došlo do zaraze 93 osobe, dok je jedna preminula od koronavirusa, sve je veća opavdanost da se zatvore granični prijelazi kako su to uradile naše susjedne države Srbija i Crna Gora.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je održalo hitnu vanrednu sjednicu na kojoj je odlučeno da svi granični prijelazi u BiH budu zatvoreni.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da, bez odgađanja, zatvori sve granične prijelaze za prijelaz ljudi, osim onih gdje su uspostavljeni karantini u šatorima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u skladu s Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 18. marta 2020. godine”, stoji u saopštenju.

Iz Granične policije BiH u izjavi za Klix.ba apeliraju na građane da se, ukoliko ne dođe do zatvaranja granica, ne odlučuju za prelazak granica, posebno zbog uvođenja policijskog sata na području RS i FBiH.

Predsjedništvo BiH traži da se zatvore svi granični prelazi, osim onih gdje je planiran karantin.

Na području Federacije BiH policijski sat počinje večeras od 18 sati i trajat će do 5 ujutro. Kada je riječ o Republici Srpskoj, policijski sat, odnosno zabrana kretanja utvrđena je u periodu od 20 do 5 sati.

(Klix)

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar