Od sutra lakši ulazak u Austriju i Holandiju za srpske državljanje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Od sutra lakši ulazak u Austriju i Holandiju za srpske državljanje

Austrija je Srbiju uvrstila u bezbedne zemlje u vezi s pandemijom koronavirusa, što će omogućiti lakše putovanje srpskim državljanima u tu zemlju. Građani Srbije od sutra mogu bez ikakvih ograničenja mogu da uđu i u Holandiju.

Od sutra, kada stupa na snagu nova uredba Ministarstva zdravlja Austrije, građani Srbije mogu lakše da putuju u Austriju.

Pored Srbije na listu bezbednih zemalja dodate su SAD, Severna Makedonija, Albanija, Hongkong, Japan, Makau, Saudijska Arabija, Tajvan, Tajland i Vijetnam.

Građani tih zemalja mogu da uđu u Austriju uz sertifikat o vakcinaciji ili s negativnim testom, odnosno lekarskim atestom o preležanom kovidu 19.

Austrija ovim sprovodi u praksu odluku ambasadora EU od prošle nedelje.

Od uvođenja restriktivnih mera na granicama, u Austriju je bio onemogućen ulazak srpskih državljana u turističke svrhe.

Samo oni koji imaju boravišne dozvole ili posebne razloge mogli su ući u zemlju, najpre isključivo s negativnim pi-si-ar testom i obaveznim desetodnevnim karantinom, a odskoro bez karantina ako su vakcinisani.

Putnici iz Srbije u Holandiju mogu bez testa i karantina

Putnici iz Srbije, kao i iz Albanije, Severne Makedonije, SAD, Libana i Tajvana, od 24. juna mogu da uđu u Holandiju bez ikakvih ograničenja, javlja sajt Šengenviza-info.

Kako navodi, to znači da putnici iz ovih šest zemalja, uključujući turiste, neće morati da pokažu test na koronavirus niti potvrdu o vakcinaciji, a neće morati ni da idu u karantin, prenosi Tanjug.

Odluku je objavila Vlada Holandije, po preporuci Saveta EU da se navedene države dodaju da listu EU epidemijski bezbednih zemalja trećeg sveta, čijim građanima bi trebalo dozvoliti putovanja u EU koja se ne smatraju neophodim.

Međutim, oni koji dolaze u Holandiju avionom moraće da popune izjavu o zdravstvenom stanju, koju neke avio-kompanije dozvoljavaju da se popuni u digitalnom formatu kada se putnik prijavi na let.

“Ako dolazite iz države gde je rizik od zaražavanja kovidom 19 nizak (bezbedne države), ne morate da pokažate negativan rezultat testa kada putujete u Holandiju. Takođe, ne morate da idete u samoizolaciju po dolasku u Holandiju”, saopštila je vlada te zemlje.

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar