14. Januara 2022.

Od sutra deset novih lijekova na recept

Big Portal

Iz Fonda je saopšteno da je izmjenom liste lijekova koji se izdaju na recept i koja stupa na snagu sutra poboljšana dostupnost lijeka za oboljele od cistične fibroze /”dornaza alfa rastvor za raspršivanje”/, jer će se ovaj lijek isporučivati u apoteke u mjestu prebivališta.

  • Do sada je on bio dostupan samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Na ovaj način, osiguranici, najčešće djeca, više neće morati da odlaze u UKC Srpske samo da bi primili ovaj lijek, nego će im biti dostupan u apoteci, u mjestu gdje žive – navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su podsjetili da će se od sutra na listi lijekova koji se izdaju na recept nalaziti više novih lijekova, poput lijekova za osteoporozu, ulcerozni kolitis, epilepsiju, arterijsku hipertenziju, dijetetski preparat za bebe i drugi.

  • To znači da će pacijenti izdvajati znatno manje novca za ove lijekove, odnosno za lijekove sa “Liste A” plaćaće samo participaciju ukoliko nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, dok će za lijekove sa “Liste B”, umjesto da plaćaju punu cijenu, učestvovati u troškovima u iznosu od 50 odsto cijene lijeka – navodi se u saopštenju.

Iz Fonda napominju da, osim toga što će pacijenti izdvajati manje novca, uvođenjem savremenih terapija ne samo da se obezbjeđuje efikasnije liječenje oboljelih, već se i racionalizuju ukupni troškovi liječenja, budući da nove terapije doprinose smanjenju hospitalizacija, pregleda, bolovanja i slično.

  • Tako će se na “Listi A” od sutra naći četiri nova lijeka, poput lijeka “mesalazin rektalna suspenzija”, koji se propisuje osiguranicima koji su u akutnoj fazi ulceroznog kolitisa. Ovaj lijek utiče na smanjenje akutnih napada, a samim tim i ljekarskih pregleda i hospitalizacija, te smanjuje potrebu za primjenom biološke terapije – navodi se u saopštenju.

Јedna od značajnih novina odnosi se dijetetski preparat, odnosno hrane za posebne medicinske namjene koja je potrebna bebama do navršenih 12 mjeseci, a koje su alergične na proteine kravljeg mlijeka i imaju višestruku intoleranciju na proteine hrane.

  • Upravo zbog čestih zahtjeva za refundaciju, a radi unapređenja dostupnosti, na prijedlog pedijatra ovu hranu biće moguće ubuduće dobiti na recept, bez plaćanja, što jasno ukazuje da Fond prati potrebe osiguranika i nastoji da obaveznim zdravstvenim osiguranjem obuhvati što više lijekova, kako bi osiguranici što manje novca izdvajali za ove namjene – navodi se u saopštenju.

Pored za odojčad, ovaj dijetetski preparat na recept će biti dostupan i za oboljele od Netertonovog sindroma. Takođe, kod enteralne hrane /”Nutrini”, “Nutrini drink”, “Infantrini”/, koju koriste oboljeli od pojedinih rijetkih oboljenja, proširena je indikacija, te će se ovi preparati od polovine januara moći propisivati i oboljelima od mukopolisaharidoze tip dva /Hanterov sindrom/.

Kada je u pitanju “Lista B”, uvršteno je šest novih lijekova, a između ostalih, uvršten je lijek “mesalazingastrorezistentne granule” za liječenje akutnih epizoda i održavanje remisije ulceroznog kolitisa.

Na ovu listu uvršteni su i lijekovi koji se koriste u liječenju arterijske hipertenzije i to “enalapril, lerkanidipin”, “amlodipin, valsartan” i “amlodipin, hidrohlorotiazid, valsartan”. U pitanju su lijekovi koji predstavljaju savremenu i efikasnu terapiju jer su komforniji za pacijente budući da jedna tableta u sebi sadrži dva, odnosno tri lijeka.

Upravo iz tog razloga i Fond će imati manje troškove za farmaceutske usluge izdavanja lijeka. Pored toga, ovi lijekovi doprinose i smanjenju neželjenih efekata.

Uvođenjem novih lijekova, Fond je nastavio dugogodišnju praksu da se početkom svake godine proširuje lista, a s ciljem da osiguranicima na raspolaganju bude više lijekova u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U skladu s tim, za narednu godinu Fond je planirao oko milion KM više za lijekove na recept, odnosno ukupno je planirano 61,5 miliona KM.

Iz Fonda navode da na ovaj način nastavljaju kontinuitet unapređenja dostupnosti lijekova, a samim tim i zdravstvene zaštite građana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare