Od subote u Sloveniju mogu vakcinisani i oni koji su preležali kovid - BIGportal.ba
Region Vijesti

Od subote u Sloveniju mogu vakcinisani i oni koji su preležali kovid

Ulazak u Sloveniju od subote, 13. februara, biće moguć bez karantina ili negativnog testa na virus korona za one koji su vakcinisani s dvije doze vakcine protiv kovida 19 i one koji su ga preboljeli, te o tome imaju potvrdu ljekara, odlučila je danas slovenačka Vlada.

Od trenutka kada su preboljeli kovid 19 ne smije proći više od šest mjeseci, a od vakcinisanja drugom dozom vakcine mora proći najmanje 14 dana.

Ulazak u Sloveniju na osnovu prirodne imunizacije onih koji su preboljeli kovid 19 ili su vakcinisani s dvije doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članice EU i Šengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država.

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala goste bez negativnog testa, na njima će se od ponedjeljka, 15. februara moći skijati s negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.

Moći će skijati i oni koji su preboljeli kovid 19 ili se protiv bolesti vakcinisali s dvije doze. Za njih pola godine neće biti potrebno testiranje, ali moraju imati ljekarsku potvrdu kojom dokazuju da su vakcinisani, odnosno preboljeli virus korona.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedjeljka, 15. februara, opet moći raditi sve trgovine, ukida se zabrana kretanja među opptinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola.

Otvaraju se sve trgovine i uslužne djelatnosti do 100 metara radne površine, s tim da u njima bude osigurano 30 metara za pojedinog kupca odnosno klijenta, dok će manje trgovine primati samo po jednog kupca.

Vlada Slovenije pojasnila je da je odluke o relaksaciji nekih mjera i restrikcija donijela na osnovu trenda koji je pozitivan.

Zemlja je prešla u bolju epidemiološku situaciju, u tzv. “narančastu” fazu jer su i broj oboljelih od kovida 19 u bolnicama i broj prosječnih zaraza u jednom danu već od kraja prošle sedmice ispod 1.000 slučajeva.

U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno 1.385 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je deset osoba, prenose hrvatski mediji.

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar