Od Sarajeva do Mostara za manje od jednog sata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Od Sarajeva do Mostara za manje od jednog sata

Tunel Prenj na Koridoru 5C koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, ako se izgradi biće jedan od najkompleksnijih objekata u istoriji građevinarstva naše zemlje, a u videosimulaciji možete vidjeti kuda će prolaziti i vizualizaciju kako je planirano da izgleda dionica Konjic – Mostar Sjever (tunel Prenj).

Planirana dužina tunela je 10 kilometara, a prolaziće kroz područje sa složenim geološkim sastavom i ukoliko se izgradi, biće među 22 ovakva tunela u svijetu.

Kako je rečeno na jučerašnjem naučno-stručnom skupu u Sarajevu, ovaj izuzetno zahtjevan projekat bi označio probijanje najveće prirodne prepreke na Koridoru 5C, a tunel bi bio deveti po dužini u Evropi i prvi duži od 6 km u našoj zemlji.

Tunel Prenj nalazi se na dionici autoputa Konjic – Mostar. Do sada je urađen idejni projekat, obezbijeđene su urbanističke saglasnosti i investiciona sredstva. Za početak bi bila građena jedna cijev tunela i druga tehnička cijev.

Osim složene geološke strukture, bezbjednost u saobraćaju u ovako dugim tunelima, jedan je od prioriteta koji treba razmotriti prilikom projektovanja. U tunelu bi bila projektovana 34 poprečna prolaza za pješake i vozila koja bi omogućila da se učesnici sigurno sklone u drugu cijev ukoliko dođe do incidentne situacije u tunelu.

Da bi se osigurala bezbjednost učesnika u saobraćaju prilikom požara bitno je da se projektuje ventilacija u tunelu koja će onemogućiti širenje požara prije dolaska vatrogasnih vozila.

Ventilacija ovako dugog tunela bi zauzela veliku površinu tunelske cijevi i zahtijevala bi smještaj velikih ventilatora na ulazu i izlazu tunela za koje bi bilo potrebno izgraditi duge portalne konstrukcije. Jedna od tema o kojoj se takođe diskutovalo odnosila se na odabir metode gradnje tunela.

Novac je obezbijeđen, a da bi tunel bio funkcionalan, moraju biti pokrivene tri dionice: 820 miliona evra obezbjeđuju EBRD i EIB, a 450 miliona evra domaće banke.

Na ovaj način put od Sarajeva do Mostara mogao bi trajati manje od sat, a međunarodni koridor bi privukao promet putnika i roba od Budimpešte prema Jadranu.

(Klix)

Danas objavljeno

U Srpskoj preminulo 16 osoba, novozaraženih 573

M.

U FBiH 1.839 novozaraženih osoba

M.

Čović smatra da je reforma izbornog zakonodavstva ključna za rješavanje mnogih pitanja

M.

Ostavite komentar