7. Novembra 2022.

Od raspisivanja Opštih izbora CIK tužilaštvima podnio 44 prijave

Big Portal
  • Informacije je Centralna izborna komisija BiH uglavnom primala od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova i sve te informacije su putem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima – navode iz CIK.

Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića Centralna izborna komisija BiH je po službenoj dužnosti dostavila prijave Tužilaštvu BiH.

  • Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati. Za biračke odbore i opštinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za provođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu – navode iz CIK.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare