Od Nove godine smanjene cijene plina u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Od Nove godine smanjene cijene plina u BiH

Uprava BH-Gasa uputiće sljedeće sedmice Nadzornom odboru prijedlog za smanjenje cijene plina u BiH uz detaljne izračune koliko bi to smanjenje trebalo iznositi. Niža cijena plina biće od Nove godine.

Kako je rekao direktor Jasmin Salkić, već se radi na planu poslovanja za 2020. godinu u kojem je planirano sniženje zbog smanjenja cijena nafte i naftnih derivata.

– Ministar Nermin Džindić je poslao upit zbog brige za građane, ali i s ekološkog aspekta. Već u narednoj sedmici šaljemo dokument s izračunima, a onda ćemo se konsultovati s ministrom i obavijestiti javnost – rekao je Salkić.

Podsjećanja radi, plin je poskupio za 29,29 odsto od 1. maja ove godine. Iz Vlade FBiH tada je saopšteno kako je odluka donesena cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, te strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva.

Direktor BH-Gasa rekao je tada kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa.

Takođe, tada je navedeno kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici između nabavne i prodajne cijene gasa, koji su u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznosili otprilike 80.000 KM.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar