Od kradljivca rakije do osumnjičenog za ubistvo banjalučkog biznismena - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Od kradljivca rakije do osumnjičenog za ubistvo banjalučkog biznismena

Benedi Đukanović, osumnjičen za teško ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, hapšen je proteklih godina zbog više teških krivičnih djela koja su se dogodila u BiH, odnosno Republici Srpskoj, saznaje Srpskainfo.

Međutim, nikada nije pravosnažno osuđen zbog teških krivična djela, već isključivo onih blažih.

U dosijeu Benedija Đukanovića zabilježeno je da je hapšen zbog krvavog napada na tadašnjeg episkopa bihaćkopetrovačkog Hrizostoma, koji je u julu 2007. pretučen u svojoj rezidenciji u Bosanskom Petrovcu.

U rezidenciju je provalilo više lica, koji su vladiku Hrizostoma zatekli u njegovoj spavaćoj sobi. Napadači su mu svezali ruke i noge i, prijeteći mu smrću, tražili od njega da im kaže gdje je novac. Tokom istrage, nije bilo dokaza da je Đukanović učestvovao u ovom razbojništvu, pa je pušten.

Đukanović je uhapšen i nakon oružane pljačke 617.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška. Kako nije bilo dokaza, Đukanović je pušten na slobodu. Za ovo krivično djelo inače se sudi bivšim pripadnicima Specijalne jedinice policije MUP RS.

Osumnjičeni za teško ubistvo Krunića, hapšen je i nakon oružane pljačke banke u Drvaru u martu 2017, kada su tri maskirana razbojnika ukrala više od 380.000 maraka. U razmjeni vatre ranjen je jedan policajac. Đukanović je pušten, a za ovo razbojništvo uhapšene su tri druge osobe.

Protiv Benedija Đukanovića je i u Bihaću vođen krivični postupak zbog pljačke zlatare u Ključu, ali je nakon suđenja oslobođen krivice usljed nedostatka dokaza. Hapšen je i u akciji „Avatar“, kada je pala organizovana kriminalna grupa švercera drogom, zatim za oružanu pljačku benzinske pumpe „Nestro petrol“ u Banjaluci, te napada na novinara u Banjaluci Vladimira Kovačevića.

Jedina krivična djela zbog kojih je Đukanović bio osuđivan su falsifikovanje novca 1997, te krađa 2013. godine. Pored toga, izrečene su mu dvije uslovne osude od po 6 mjeseci zatvora, koje su u međuvremenu „obrisane“.

Zbog svega navedenog, Republičko javno tužilaštvo je Đukanovića označilo kao kriminogenu osobu, što je ujedno jedan od uslova da se osumnjičenom produži pritvor za još tri mjeseca.

Ovakvu tvrdnju republičkog tužilaštva juče je osporila Vesna Rujević, advokat Đukanovića, objasnivši da Đukanović nije pravosnažno osuđivan za teška krivična djela.
Rujevićeva je istakla da Republičko tužilaštvo još uvijek ne može opisati konkretnu radnju koju je u slučaju ubistva Slaviše Krunića imao Benedi Đukanović.

– Nijedno vještačenje koje je do sada provedeno nije u suprotnosti sa odbranom koju smo iznijeli kod tužioca. Nema ni osnovane sumnje, jer nijedan do sada proveden dokaz ne ukazuje da je moj branjenik učestvovao u dogovoru, a kamoli izvršenju krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret – objasnila je advokat Vesna Rujević.

Podsjetimo, Đukanović, te Emilio Baldo i Rodoljub Gajić, osumnjičeni su za organizovani kriminal i teško ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, a prijete im kazne dugotrajnog zatvora do 45 godina robije.

Izvor Srpskainfo blizak istrazi otkrio je još ranije da je u slučaju ubistva Slaviše Krunića veliku ulogu u otkrivanju izvršilaca i njihovih jataka imalo što je kobnog dana ubijen i jedan od napadača Željko Kovačević.

Portal Srpskainfo je još ranije ekskluzivno objavio da je Kovačevića u trenutku panike ubio njegov saučesnik Benedi Đukanović.

Vrhovni sud RS produžio pritvor
Vrhovni sud Republike Srpske produžio je juče pritvor Benediju Đukanoviću. Pritvor je produžen za još tri mjeseca, do kada bi trebala biti podignuta i optužnica u ovom postupku.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Skandal: Opet su to uradili, ovaj put četiri “Fajzera”

M.

Eksplozija u Derventi, nastradalo dijete

M.

Odbijen prigovor odbrane da Karadžić služi kaznu u Britaniji

M.

Ostavite komentar