Od jula sedam novih lijekova: Pomak u tretmanu multiple skleroze, koja češće pogađa žene - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Od jula sedam novih lijekova: Pomak u tretmanu multiple skleroze, koja češće pogađa žene

Standardna terapija koja se koristi u liječenju multiple skleroze nije efikasna kod više od trećine bolesnika

ŽENE obolele od multiple skleroze više ne moraju da prekidaju terapiju ukoliko zatrudne, tačnije postoje lekovi čija je upotreba odobrena i u trudnoći. To je zvaničan stav stručnjaka upisan u najnovije protokole lečenja ovog teškog neurološkog oboljenja.

Ranije su pacijentkinje svesno prekidale terapiju kako bi ostale u drugom stanju, jer se smatralo da ona može negativno da utiče na plod. A, posebna okolnost je ta što se klinički početak bolesti obično javlja kod žena u reproduktivnom periodu, ukazuju stručnjaci povodom 30. maja, Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze.

– Bez podataka kojima raspolažemo danas, ranije se, neretko, lečenje pacijentkinja sa multiple sklerozom odlagalo do posle zasnivanja porodice – kaže za “Večernje novosti” dr Olivera Tamaš Stojiljković, neurolog u Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije. – Sada kada znamo da neuroaksonalno oštećenje počinje već na početku bolesti, odlaganje terapije nije opravdano. Podaci iz nacionalnih registara i praćenje imunomodulatornih lekova kojima, pripadaju glatiramer acetate i interferoni, ne ukazuju na postojanje rizika od razvoja teških anomalija, ukoliko je pacijentkinja izložena leku u periodu pre začeća i tokom prvog tromesečja trudnoće.

Dostupni podaci, navodi naša sagovornica, ne ukazuju ni na veći rizik od spontanih pobačaja, a ukoliko postoji potreba glatiramer acetat i interferonski preparati mogu da se koriste tokom trudnoće i dojenja. Kod primene drugih lekova optimalno vreme koncepcije je precizno definisano, a postoje lekovi koji zahtevaju poseban režim u planiranju porodice i kod muške populacije obolele od multiple skleroze. Upravo je zbog toga razgovor o planiranju porodice važan deo ranog savetovanja i planiranja lečenja.

– Dojenje tokom primene visokoefektivne terapije zasada nije dozvoljeno, ali je moguće da će se i ti stavovi menjati u perspektivi – kaže dr Tamaš Stojiljković. – Trudnoća je imunotolerantno stanje, u kom je klinička i radiološka aktivnost bolesti potisnuta. Pogoršanje se može očekivati kod jedne četvrtine pacijentkinja u prva tri meseca po porođaju, ali to ne znači da relaps ne može da nastupi u bilo kom periodu tokom trudnoće i posle porođaja.

Neki eksperti za ovu oblast smatraju da se kod trudnica sa stabilnom bolešću terapija može obustaviti. Ona se ponovo uvodi dve nedelje posle porođaja, sa napomenom da je nakon prekida neophodno nekoliko meseci za postizanje punog terapijskog efekta. Kod pacijentkinja sa visokoaktivnom formom bolesti se ne preporučuje obustava terapije tokom trudnoće, zbog pogoršanja koja mogu dovesti do značajne funkcionalne onesposobljenosti. Znači, pristup pacijentkinjama mora biti individualan.

Doktorka Tamaš Stoiljković kaže da pacijentkinje često pitaju da li je u slučaju pogoršanja moguća upotreba kortikosteroidne terapije tokom trudnoće i dojenja:

– Ukoliko klinički interes nalaže, da, a uz dobro poznavanje svih farmakokinetičkih osobina kortikosteroidne terapije, moguć je i nastavak dojenja.

U Srbiji sa MS – autoimunim, neurodegenerativnim i zapaljenskim oboljenjem centralnog nervnog sistema, mozga i kičmene moždine, živi oko 9.000 ljudi. Nakon 15 godina od uvođenja lekova prve generacije, država je odlučila da od ove godine na pozitivnu listu uvrsti savremenu i visokoefektivnu terapiju, koja do sada nije bila dostupna našim pacijentima.

– Prema procenama neurologa, standardna terapija koja se koristi u lečenju multiple skleroze nije efikasna kod više od trećine bolesnika. Takvi pacijenti i dalje imaju klinička pogoršanja, neuroradiološku aktivnost i napredovanje bolesti. Upravo zbog toga bilo je neophodno uvođenje novijih, savremenih terapija, kako bi se zaustavila progresija bolesti i odložio ili sprečio trajni invaliditet obolelih u najproduktivnijem periodu života. U našoj zemlji je odobrena upotreba 13 lekova, od kojih je sedam novih, čiju primenu počinjemo od jula – kaže dr Tamaš Stoiljković.

U TABLETAMA I INFUZIJI

Pored dve poznate injekcione terapije koje su u primeni, među sedam novih medikamenata za terapiju MS – četiri nova leka su tabletarna, od kojih dva pripadaju prvoj terapijskoj liniji, a dva visokoefektivnoj terapiji. Ostala tri nova leka su visokoefektivna infuziona.

Izvor: Novosti

 

Danas objavljeno

Zašto treba da jedemo ŽITARICE OD CIJELOG ZRNA: Višestruka korist za zdravlje

Zeljka

Duži interval između dve doze Fajzera rješenje za delta soj

Zeljka

Bakina kuhinja: Rasteresit kolač sa čokoladom i voćem

Zeljka

Ostavite komentar