Od javne tajne do saznanja da je u toku vojna vežba u slučaju nuklearnog rata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Od javne tajne do saznanja da je u toku vojna vežba u slučaju nuklearnog rata

Javna je tajna da su u Nemačkoj smeštene američke atomske bombe. Sada se saznaje da je u toku vojna vežba za scenario nuklearnog rata, piše DW.

Stručnjaci kažu da je počela nova trka u naoružanju sa potencijalno strašnim ishodom, navodi Dojče vele.

Nemačke vazduhoplovne snage sa partnerima iz NATO vežbaju za scenario atomskog rata. Prema informacijama agencije dpa, ove sedmice su počele vežbe pod nazivom „Steadfast Noon“. Koriste se, između ostalog, borbeni avioni koji bi u slučaju sukoba mogli biti opremljeni nuklearnim oružjem.

Avioni su stacionirani u bazi Bihel. Praktično je javna tajna da se u toj bazi nalazi američko atomsko oružje tipa B61. Premda za to već godinama ima mnogo indicija, Vašington i Berlin nikada zvanično nisu priznali da postoje nuklearne bojeve glave na teritoriji Nemačke.

Činjenica je međutim da i avioni Bundesvera u slučaju nužde mogu da se opreme sa B61. Dodatno američko nuklearno oružje je navodno stacionirano u Italiji, Belgiji, Turskoj i Holandiji.

Prema navodima vojnih stručnjaka, tokom vežbe „Steadfast Noon“ se uigrava siguran transport američkog nuklearnog oružja iz podzemnih prostorija do aviona kao i dalja montaža. Vežbe letenja se izvode bez bombi.

Informacija o scenariju vojne vežbe najpre nije bilo. Stručnjak za nuklearna pitanja Hans Kristensen kaže da se manevar održava nedugo nakon što su američki bombarderi B52 raspoređeni u Engleskoj.

“To Rusija u najmanju ruku smatrati slučajnošću”, kaže Kristensen, prvi čovek organizacije “Nucelar Information Project”.

Američke bezbednosne snage su u saopštenju povodom dolaska aviona u britanski Glosteršir navele:

“Protivnici pazite: Bombarderi su se vratili i spremi su za poletanje.”

Veći rizik od rata

Opasnost od rata, u kojem bi se koristilo i nuklearno oružje, trenutno važi za mnogo veću u odnosu na prethodne decenije.

Razlog je pre svega okončanje Ugovora o projektilima srednjeg dometa (INF). SAD su ovog leta napustile Sporazum, uz podršku partnera iz NATO, tvrdeći da Rusija godinama krši Sporazum.

Vojni stručnjaci računaju da bi moglo doći do nove trke u naoružanju. U SAD već rade na novom mobilnom sistemu raketa srednjeg dometa. Prema sadašnjim planovima, ovaj sistem bi trebalo da transportuje samo konvencionalne bojeve glave.

Danas objavljeno

Podrška Đokoviću iz Srbije, zasijala kula Beograd

M.

SAD: Zbog zimske oluje otkazano preko 2.700 letova

M.

Srbija: Završeno glasanje na referendumu

M.

Ostavite komentar