25. Maja 2022.

Od fabrike u Bihaću ostalo zgarište: Požar ugasio 70 radnih mjesta

Big Portal

“Objekat je još u fazi obezbjeđenja i čekamo da se požarno mjesto ohladi kako bi vještaci protivpožarne struke te dežurni tužilac i policijski inspektori mogli obaviti stručnu ekspertizu. Tek nakon toga moći ćemo utvrditi šta je tačno uzrok požara”, kazao je danas Adnan Beganović, portparol policije USK.

Prema njegovim riječima, spekulacije o tome da je vatra uzrokovana ljudskim faktorom u ovome trenutku nije moguće potvrditi.

Inače, ogromni požar je u potpunosti uništio ovu bihaćku fabriku, a nakon gašenja ostalo je samo ogromno zgarište.

Prema izjavama radnika koji su se u trenutku požara nalazili u firmi vatra je izbila u proizvodnim pogonima te se potom proširila na skladišne prostore.

Vatrogasci su borbu s vatrenom stihijom okončali jučer oko 16 sati, kada je požar ugašen, a u akciji gašenja učestvovali su 16 vatrogasaca i osam vozila Vatrogasne jedinice Bihać te jedno vatrogasno vozilo iz Cazina s posadom, a pomagali su i pripadnici Civilne zaštite.

“S vatrenom stihijom smo se borili više od osam i po sati, a najvažnije je da niko nije povrijeđen. Otežavajuća okolnost nam je bio i još jedan reaktivirani požar na području grada u isto vrijeme, pa je dio snaga morao biti raspoređen i na tu intervenciju”, izjavio je komandir Vatrogasne jedinice Bihać Mirsad Šehić.

source.ba | Detalji užasnog požara u Bihaću: Radnici bili u smjeni kada je  vatra izbila u pogonu. "Tu sam 15 godina života radio, pola života mi je  ovdje i nestaje u plamenu"

Prema njegovim riječima, požar je bio ekspanzivne prirode, s obzirom na to da su gorjele velike količine stiropora i drugog zapaljivog materijala, što je značajno otežavalo posao vatrogascima. Iz Zavoda za javno zdravstvo su istakli kako se u međuvremenu opasni dimni oblak koji se nadvio iznad Bihaća i šire razišao, te da nije bilo značajnijeg uticaja na kvalitet zraka.

“Uradili smo mjerenja na više punktova i izmjerene su normalne vrijednosti lebdećih čestica”, kazala je Jasmina Cepić, predstavnica pomenutog zavoda.

Iako smo pokušali kontaktirati predstavnike “Austroterma” kako bismo se informisali o razmjerama pričinjene štete, u tome nismo uspjeli. U svakom slučaju, sigurno je da se šteta mjeri u milionima maraka, a požar je u potpunosti uništio proizvodne pogone preduzeća i ugasio 70 radnih mjesta.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare