27. Januara 2022.

Od čega zavisi rok trajanja jaja i do kada je bezbjedno da ih upotrijebite

Big Portal

Kupovina svježih jaja od lokalnog, porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili malog proizvođača svakako je najbolja opcija, zato što su vam tada najveće šanse da zaista dobijete svježa jaja.

Naime, neoprana jaja koja se donesu direktno iz kokošinjca mogu da stoje van frižidera i do 4 nedjelje prije nego što ih konzumirate.

Za ovako dugotrajan rok zaslužan je površinski zaštitni sloj koji se zove kutikula, i služi kao prirodna barijera za bakterije. Sastoji se uglavnom od proteina i fosfora.

Greška je ako “prljava” jaja pokušavamo da operemo prije nego što ih odložimo, jer im na taj način uništavamo ovaj tanak, ali izuzetno moćan zaštitni sloj, stoga uvijek birajte neoprana jaja kada ih kupujete direktno od proizvođača.

Ukoliko jaja kupujete u prodavnici, savjetujemo vam da uvijek kupujete ona koja se čuvaju u frižideru, jer su jaja iz prodavnice već prošla kroz postupak pranja.

Pošto pranje jaja uništava prirodnu kutikulu, ona moraju da se ohlade kako bi se spriječio ulazak bakterija.

Prije nego što ih kupite, otvorite pakovanje kako biste provjerili da li su ljuske cijele, odnosno da nisu negdje napukle, i čim dođete kući smjestite ih u frižider, na temperaturi do 4 stepena.

Ovako čuvana jaja, svoj kvalitet će zadržati do tri nedjelje.

(Novosti.Magazin)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare