Od 18 tačaka dnevnog reda nema nijednog zakona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Od 18 tačaka dnevnog reda nema nijednog zakona

– Za danas je zakazana sjednica Predstavničkog doma BiH, a od 18 tačaka, koliko će ih se naći na dnevnom redu, nema nijednog zakonskog prijedloga.

Uglavnom su to poslaničke inicijative, revizorski izvještaji stari po dvije godine i ratifikacije sporazuma.

I dok opozicija i dio pozicije oštro kritikuju Savjet ministara zbog, kako kažu, lošeg rada i namjernih blokada, dio pozicije smatra da Savjet ministara radi onoliko koliko može, odnosno koliko mu dozvoljavaju političke (ne)prilike u zemlji.

Najviše zamjerki poslanici imaju na situaciju u kojoj Savjet ministara BiH ništa ne radi kako bi u parlamentarnu proceduru uputilo zakonski prijedlog koji bi omogućio bržu nabavku vakcina protiv kovida-19.

Dragan Mektić (SDS), poslanik u Predstavničkom domu BiH kaže da Savjet ministara nikako ne radi i da se sjednice ovog doma održavaju samo da bi se održale, te da će on i ovaj put demonstrativno napustiti sjednicu.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, rekao je da se potpuno otvoreno može kazati da je na sceni blokada kada je u pitanju Savjet ministara BiH, a samim tim i blokada rada Parlamentarne skupštine BiH.

“Imamo sjednicu koja je sazvana tek tako da se ispuni onaj broj održanih sjednica u mjesecu. Mora se ozbiljno vidjeti šta raditi da se natjera Savjet ministara da radi, prije svega ono što od nas zahtijeva Evropska komisija”, kazao je Osmanović.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH ističe da Savjet ministara radi ono što može u skladu sa političkom situacijom.

“Predsjedavajući je rekao da neće predlagati zakonske prijedloge ukoliko nema podršku”, kazala je Novaković Bursaćeva.

Upitana da kaže da li je sjednica Predstavničkog doma koja je zakazana za danas uopšte potrebna, s obzirom na to da na dnevnom redu nema nijednog zakonskog prijedloga, Novaković Bursaćeva je rekla da jeste jer parlament održava dinamiku rada i rješava tačke koje su u skladu sa Poslovnikom.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

U Srpskoj 14 smrtnih slučајеvа, koronom zaražene još 92 osobe

M.

U Kantonu Sarajevo 63 novozaraženih koronavirusom, preminulo sedam osoba

M.

Mediji: Pronađen Nenad iz Lazarevca, za djevojčicom se traga

M.

Ostavite komentar