11. Jula 2021.

Od 15. jula novi uslovi za ulazak putnika u Sloveniju

Big Portal

Odluka kojom se ukidaju popisi država s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednacavaju uslovi ulaska za sve putnike stupila je na snagu danas, a primenjivaće se od četvrtka, 15. jula, saopštila je slovenačka vlada.

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina kao dokaz će važiti evropska digitalna potvrda o vakcinaciji ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterijum za ulazak je dokaz da je osoba preležala KOVID-19, da je vakcinisana ili da se testirala i da je rezultat testa negativan, prenosi agencija Hina.

Jedini izuzetak od tog pravila važi za strance koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu i za decu mlađu od 15 godina ako su u pratnji roditelja ili staratelja, pa za njih neće biti karantina.

Ministar zdravlja Janez Poklukar najavio je da će se vlada s epidemiolozima ponovo sastati u ponedeljak radi koordinacije i mogućeg donošenja novih mera, pošto je broj novozaraženih na dnevnom nivou protekle sedmice rastao, što se pripisuje većem broju uvezenih slučajeva, pre svega kod više grupa slovenačkih maturanata koji su boravili u špnskim letovalištima.

“Pozivam sve koji dolaze iz inostranstva, a imaju simptome bolesti da se testiraju, a one koji su s njima bili u kontaktu da ostanu kod kuće u karantinu pet dana, a onda se testiraju”, rekao je Poklukar.

Kako prenose slovenački mediji, pooštravanjem mera pri ulasku u zemlju vlada želi, između ostlog, da podstakne stanovništvo, posebno mlade, da se što pre vakciniše.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare