Oči SAD okrenute ka Grčkoj: Približava im se iranski tanker - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oči SAD okrenute ka Grčkoj: Približava im se iranski tanker

SAD stavile do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama, moglo da ima posledice.

Iranski tanker, koji je zaplenjen u vodama Gibraltara pre više od mesec dana, konačno je u ponedeljak isplovio iz luke i krenuo ka vodama Grčke. Čim je tanker s naftom isplovio, Teheran je poslao poruku Vašingtonu da slučajno ne pokušava da ga zapleni.

Međutim, SAD danas prete Grčkoj, ka čijim vodama ide tanker. kako se navodi, “SAD su stavile jasno do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru, značilo podršku onima koje SAD smatraju teroristima i da bi moglo da ima potencijalne krivične posledice”.

To je rekao zvaničnik Stejt departmenta, koji je naveo da su Sjedinjene Države prenele svoju “snažnu poziciju” vladi u Atini u vezi sa iranskim tankerom, za koji Vašington tvrdi da nosi naftu za Siriju.

Tanker Adrijan Darija 1 otisnuo se iz gibraltarske luke kasno u nedelju i podaci za praćenje brodova pokazuju da plovi ka Kalamati u Grčkoj.

Američki zvaničnik rekao je da tanker prevozom nafte pomaže Islamskoj revolucionarnoj gardi, koju su Sjedinjene Države označile kao terorističku organizaciju.

B92

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar