Oči mogu ukazivati na zdravstvene probleme, na ove znakove obratite pažnju - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Oči mogu ukazivati na zdravstvene probleme, na ove znakove obratite pažnju

OVAJ nevjerovatan i kompleksan dio tijela može nam otkriti mnogo o našem zdravlju. Ovo su neki znakovi koji vam mogu pomoći da lakše “pročitate” svoje tijelo, prenosi BrightSide.

Ječmenac

Ako ste ikada imali ječmenac, onda znate kakvu bol i iritaciju on izaziva. Kvržica kod oka se pojavljuje zbog začepljene lojne žlijezde i obično nestaje u roku od nekoliko dana, ali se može i zadržati i uzrokovati ozbiljne neugodnosti.

Ako se pojavljuje često ili se zadržava duže, može biti simptom karcinoma lojnih žlijezda. U slučaju da se često pojavljuje, obavezno posjetite svog doktora.

Gubitak dlaka na obrvama

Razlozi mogu biti brojni: starenje, stres ili nedostatak hranjivih sastojaka. Moguće je i da je gubitak dlaka uzrokovan hipotireozom, usporenim radom štitne, koji u ekstremnim slučajevima može dovesti do gubitka kose. Ako primijetite da su se obrve prorijedile, možda je dobro da odete kod doktora i provjerite stanje svoje štitne.

Zamagljen vid

Ako provodite mnogo vremena ispred kompjutera, to može uzrokovati zamagljen vid. U današnje vrijeme ovo se sve češće događa te čak postoji i novi termin za to – “digitalno naprezanje očiju” ili “sindrom suhog oka”. Ako prepoznate ove simptome, takođe posjetite doktora.

Žute bjeloočnice

Ovaj simptom bi mogao značiti da imate probleme sa žuticom. Takođe, može biti povezan sa stanjem žučnog mjehura ili žučnih kanala. Dakle, ako vidite da vam bjeloočnica postaje žuta, nemojte to ignorisati.

Slab ili zamućen vid

Svaka promjena vida je alarm koji se ne smije ignorisati. Ako primijetite da vam je vid naglo oštećen, zamagljen ili čak na trenutak nestao, odmah potražite doktorsku pomoć jer su ti simptomi često prvi znakovi moždanog udara.

Index

Danas objavljeno

Pileći uštipci

Vanja A

Hljeb od kestena

Vanja A

Ovsene pahuljice, post i vegetarijanska ishrana: Kako da snizite visok holesterol?

V.R.

Ostavite komentar