"Oči i uši" čuvara baze: Roboti-psi dobijaju još jednu namjenu - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

“Oči i uši” čuvara baze: Roboti-psi dobijaju još jednu namjenu

Roboti-psi su već neko vrijeme prisutni, a koriste se za različite stvari, od čuvanja ovaca do izvršavanja komplikovanih zadataka. Sada su dobili još jednu namjenu.

Naime, Vojno vazduhoplovstvo SAD je, u saradnji sa još dve kompanije, napravilo robote-pse koji će čuvati vojnu bazu Tindal, na Floridi. Patroliraće zajedno sa vojnicima ili kao njihovi pomoćnici na teže pristupačnim terenima.

Pored navođena na daljinu, postoji i mogućnost da im se unapred “ucrta” ruta po kojoj će se kretati. U slučaju da naiđu na neželjene posetioce, vojnici će moći da komuniciraju sa njima zahvaljujući kamerama, senzorima i zvučnicima postavljenim na robote.

Tvorci robota veruju da će njihov proizvod dati nove “oči i uši” svima koji rade na čuvanju ove vojne baze, ali i da će kombinacija robotike i virtuelne stvarnosti doneti revoluciju u osiguranje vojnih baza kakvo poznajemo.

Tehnologija, kažu, ima potencijal i da zameni postojeće nadzorne sisteme, a naročito u kritičnim situacijama poput traganja i spasavanja u prirodnim i drugim katastrofama.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Ovako bi mogao da izgleda prvi Googleov savitljivi telefon

Zeljka

Aplikacija korišćenjem vještačke inteligencije pretvara vaše fotografije u anime likove

Vanja A

Xiaomi 13 se pojavio na zvaničnim renderima; Poznat novi datum objave

Vanja A

Ostavite komentar