Očekuje se veći broj oboljelih u narednih 15 dana - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Očekuje se veći broj oboljelih u narednih 15 dana

U narednih petnaest dana u Bosni i Hercegovini može se očekivati porast broja novooboljelih od korona virusa bez obzira na sve mjere koje poduzimamo – izjavila je za Fenu epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić.

  • Bez obzira na to što svaki dan poduzimamo nove mjere koje postaju rigoroznije, bez obzira što svi koji dođu u BiH moraju u karantenu, očekujemo sličan scenario kao u zemljama u okruženju i porast broja oboljelih u narednim danima – kazala je dr. Jurić u razgovoru za Fenu.

Istakla je kako je nerealno ovu epidemiju porediti s ranijim epidemijama gripe, dodavši kako za epidemiju korona virusa “vrijede neka nova pravila”.

  • Bitno je istaći da nije jednako smrtonosna kao gripa, ali postoje mnogi indikatori koji upućuju na opasnost pojedine infekcije, a to nije samo stopa smrtnosti. Ovaj virus znatno je opasniji od virusa gripe i to je vrlo važno istaknuti – poručila je dr. Jurić.

Kazala je kako je u ovoj situaciji bitna samozaštita, kao i pridržavanje preporučenih mjera za suzbijanje širenja epidemije.

  • Samoizolacija, samozaštita, higijenske mjere, kao i socijalna distanca izrazito su važne za građane u ovoj situaciji – ocijenila je te poručila građanima da ih ne može zaštiti nijedna mjera ako sami sebe ne zaštite.
  • Bez obzira koliko vas sistem štiti, najviše možete pomoći sami sebi – naglasila je dr. Jurić.

Savjetovala je građanima da ne kupuju panično jednokratne maske jer im one, kako je kazala, neće pomoći, istakavši kako su bolji izbor rukavice za jednokratnu upotrebu.

(Fena)

Danas objavljeno

Evropska unija već ima uslove za otvaranje turizma

M.

Kineski rover uspešno sletio na Mars

M.

Imunizacija u Prijedoru: Danas vakcinisanje opšte populacije bez zakazivanja

M.

Ostavite komentar