Očekivane odluke, produžava se agonija u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Očekivane odluke, produžava se agonija u BiH

– Za mene je to bilo očekivano. Ovo je samo dalje razvlačenje svega. Bilo je jasno da partneri iz Federacije BiH neće odustati od ANP-a, a isto tako bilo je jasno i to da Dodik ANP ne može da prihvati. Mislim da će ovo samo da produži status kvo i da se ništa brzo neće dogoditi u narednih nekoliko mjeseci – kaže Ivanić.

Počasni predsjednik PDP-a i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za Insajder kaže da nije iznenađen epilogom današnjih sjednica Predsjedništva BiH na kojima su sa dnevnog reda skinute tačke o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sjedište NATO u Briselu i imenovanju mandatara za sastavljanje Savjeta ministara.

  • Za mene je to bilo očekivano. Ovo je samo dalje razvlačenje svega. Bilo je jasno da partneri iz Federacije BiH neće odustati od ANP-a, a isto tako bilo je jasno i to da Dodik ANP ne može da prihvati. Mislim da će ovo samo da produži status kvo i da se ništa brzo neće dogoditi u narednih nekoliko mjeseci – kaže Ivanić u izjavi Insajderu.

On, takođe, smatra da uprkos tome što SNSD, SDA i HDZ ni deset mjeseci poslije izbora nisu uspjeli da formiraju vlast na nivou BiH, te tri stranke, prema njegovim riječima, i dalje imaju obavezu da završe taj posao.

  • Ne mislim da je realna bilo kakva druga alternativa. E, sad, hoće li SNSD, SDA i HDZ biti u stanju da to urade – iskreno sumnjam. Ako nisu iskoristili ovu priliku, onda ne vidim kakve će se nove okolnosti desiti da to urade. Zato mislim da će status kvo biti biti ono što nas čeka za jedan duži vremenski period. Teško mi je reći koliko će to trajati, ali očekujem da sigurno nekoliko mjeseci neće biti nikakvog iskoraka, jer ne vidim ko ga može napraviti – kaže Ivanić.

(BN)

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar