Očajnički uklanjali pepeo sa piste, stigao prvi avion s pomoći u Tongu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Očajnički uklanjali pepeo sa piste, stigao prvi avion s pomoći u Tongu

Prvi avion s inostranom pomoći stigao je u Tongu, donoseći prijeko potrebnu vodu i druge zalihe, javlja BBC.

Novi Zeland je saopštio da je njegov vojni avion sletio na glavni aerodrom u Tongi nakon što su radnici očistili debeo sloj pepela sa aerodromske piste u prijestonici Nukualofa.

Na putu su i drugi avioni i brodovi koje su poslali Novi Zeland i Australija.

Subotnja erupcija podmorskog vulkana i talas cunamija doveli su do toga da je vulkanski pepeo prekrio ostrva u tom arhipelagu, što je prouzrokovalo ozbiljan zdravstveni rizik, jer pepeo i morska voda zagađuju zalihe vode.

Spasilački timovi i stotine dobrovoljaca su danima očajnički radili na čišćenju piste aerodroma koristeći kolica i lopate, što je novozelandski komandant združenih snaga admiral Džim Gilmur okarakterisao kao “kolosalne napore”.

On je novinarima danas rekao da je novozelandski vojni avion C-130 herkules sletio u Tongu nešto poslije 16 po lokalnom vremenu i da je bio natovaren kontejnerima za vodu, setovima za privremeno sklonište, električnim generatorima, higijenskim i porodičnim kompletima i komunikacionom opremom.

Australija je saopštila da prvi od njena dva aviona Boeing C-17 Globemaster, koji je takođe stigao danas u Tongu, ima uređaj za “čišćenje” koji pomaže da se pista drži čistom.

Oprema za popravku i unapređenje telekomunikacija, kao i osnovne zalihe vode, lijekova i higijene su prioritet u prvoj stranoj pomoći.

Tonganske vlasti zatražile su da primopredaja pomoći bude obavljena gotovo beskontaktno, kako bi se spriječio rizik od širenja kovida na ostrvo koje je do sada imalo samo jedan slučaj virusa tokom pandemije.

Vlasti Australije i Novog Zelanda su se složile s tim, a Australija je poručila da se niko neće iskrcati iz njihovih aviona.

“Očekuje se da će letjelica biti na zemlji do 90 minuta prije nego što se vrati na Novi Zeland”, izjavio je novozelandski ministar odbrane Peni Henare.

U erupciji vulkana i cunamiju su poginule najmanje tri osobe, a komunikacija je ograničena, budući da je Tonga tek sada počela da ponovo uspostavlja kontakt nakon pet dana odsječenosti od ostatka svijeta.

Danas objavljeno

Republici Srpskoj potrebno da bira stabilnost, sigurnost i izvjesnost

M.

Čović: Katastrofalno nametati bilo kakve odluke u vezi sa budžetom institucija BiH

M.

Ukrajina neće u NATO?

M.

Ostavite komentar