23. Augusta 2019.

Obrt u slučaju dječaka iz Broda: NASA nije prihvatila projekat iz BiH

Big Portal

“Nezavisne” su bile među brojnim medijima iz BiH i regiona koji su prenijeli ovu vijest, a dječaka je primila i Željka Cvijanović, predsjednica RS, i izrazila spremnost da pomogne kako bi se njegov projekat mogao realizovati.

Kako je potvrđeno “Nezavisnim” iz NASA, projekat na koji se Dejan navodno prijavio ne odnosi se na BiH i nije bilo ni teoretski moguće da bude prihvaćen.

“Žao nam je što vas moramo obavijestiti da Dejan L. nije učesnik NASA CubeSat lansiranja. Registracija objekata za lansiranje u svemir je odgovornost Stejt departmenta kada se radi o američkoj vladi, u skladu s Konvencijom o registraciji objekata za lansiranje u svemir. U ovom slučaju odgovornost bi bila na nacionalnim vlastima BiH, pod uslovom da su potpisnici Konvencije”, rečeno nam je u NASA.

Dijana Ždrnja, majka dječaka, na svom Facebook profilu objavila je i listu s imenima na kojoj je i ime njenog sina, čime je htjela dokazati da je prihvaćen za projekat.

“Nezavisne” su poslale spisak NASA i potvrđeno nam je da se njegovo ime ne nalazi na listi učesnika projekta. Naime, na listi koju smo dobili od NASA spisak s preporukama integralnih prioriteta za 2018. godinu završava se rednim brojem 9-21, pod kojim je naveden učesnik TechEdSat-10 iz NASA Ames istraživačkog centra, a nosilac projekta je Markus Murbah. Na spisku Dijane Ždrnje nakon ovog imena pod rednim brojem 9-22 nalazi se ime njenog sina, a iza Dejana se nalazi još nekoliko imena. Takođe, sa NASA spiska koji smo dobili vidi se da su svi dobitnici projekta isključivo iz SAD.

Dejanova majka i dalje tvrdi da je njen sin zaista dobio ovaj projekat od NASA.

“Ne znam kakve podatke ste vi dobili. I ja sam zapanjena ovim što ste vi rekli. Mi smo dobili od njih dozvolu od bh. radio-stanice. Naša stanica je stavila koordinate gdje će biti satelit. Mi imamo čak i dokaze da je NASA zajedno s Evropskom svemirskom agencijom platila sve troškove licence”, kaže Ždrnja.

Nije jasno kako je došlo do ove situacije i ko je odgovoran za ovakav razvoj događaja.

Inače, radi se o projektu koji je objavljen u avgustu prošle godine, a zaključen je 20. novembra 2018. Prema propozicijama, pravo na prijavu imale su neprofitne organizacije i obrazovne institucije akreditovane u SAD, a projekat je pokrenut s ciljem kako bi se na NASA lansiranjima u svemir u periodu od 2019. do 2022. godine našlo mjesta i za mini-satelite manjih organizacija.

Prema pravilima projekta, radi se o satelitima veličine 10x10x11 centimetara, mase između 12 i 14 kilograma. NASA obezbjeđuje troškove lansiranja, koji iznose oko 300.000 dolara po satelitu, a ostatak bi trebalo da snosi institucija koja je podnijela aplikaciju i njihovi sponzori.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare