Obratite pažnju: Za ove namirnice niste ni pomislili da sadrže velike količine šećera - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Obratite pažnju: Za ove namirnice niste ni pomislili da sadrže velike količine šećera

Pravi “saboteri” zdrave ishrane su namirnice koje sadrže skrivene šećere, koji mogu da izazovu ozbiljne probleme

AKO zbog zdravlja ili dijete morate da se odreknete slatkiša i kolača, vodite računa da oni, ipak, nisu jedina hrana koja obiluje šećerom. Pravi “saboteri” zdrave ishrane su namirnice koje sadrže skrivene šećere, koji mogu da izazovu ozbiljne probleme. To se naročito odnosi na pacijente koji pate od dijabetesa, kojih je sve više.

Ovo je spisak namirnice za koje mnogi nisu ni pomislili da sadrže velike količine šećera.

Supa iz kesice: Supu je teško povezati sa šećerom, jer je domaća, kuvana supa, bazirana na svežim sastojcima, jedan od boljih izbora za naše zdravlje. Ipak, supe u kesicama to nisu. Razlog su upravo šećeri koji se dodaju kako bi se postigao bolji ukus same namirnice.

Žitarice: Šećer je drugi najčešći sastojak u mnogim mešavinama žitarica koje jedemo za doručak. Neke sadrže i do 18 grama zaslađivača po pakovanju, što je više od četiri kašičice. Bolje je da kupite običnu ovsenu kašu i dodate malu količinu kakaoa.

Voda sa ukusima: Ove vitaminske vode uglavnom sadrže dosta šećera. Jedna flaša od pola litra vode sa dodatkom vitamina ima oko 32 grama (ili četiri kašičice) dodataka šećera, otprilike koliko i u “ozloglašenim” energetskim pićima.

Sojino mleko: Alternative klasičnom mleku, poput sojinog, bademovog ili mleka od pirinča, uglavnom su zaslađene šećerom. U odnosu na laktozu u mlečnim proizvodima, koja ima relativno nizak glikemijski indeks, većina mleka sa nekim ukusom prepuna je soka od trske (što je opet dodatak šećera). Ova vrsta zaslađivača može da izazove velike skokove šećera u krvi.

“Lajt” proizvodi: Šećer se nalazi u gotovo svim prozvodima sa oznakom low fat (smanjena količina masti). Na primer, u voćnom jogurtu ima samo 0,1 odsto masti, ali je zato prepun šećera.

Prirodni sokovi: Isto važi i za sokove od “100 odsto” voća. Oni nemaju dodatak šećera, ali su zato puni onih voćnih, koji takođe goje. Ogromna količina šećera u čaši svežeg soka može, ako se nekontrolisano konzumira, da dovede i do gojaznosti, zbog čega se ne preporučuje više od 150 ml dnevno.

Smeđi šećer: Mnogi ljudi misle da žuti, odnosno smeđi šećer ima manje kalorija od belog. Ipak, jedna supena kašika braon šećera sadrži 15 kalorija, dok ista količina belog šećera ima samo jednu kaloriju više. Osim toga, melasa u njegovom sastavu koja sadrži kalcijum, magnezijum i gvožđe, prisutna je u suviše maloj količini da bi imala bitniji uticaj na zdravlje.

Jabuke: Banane, ali i jabuke, imaju više ugljenih hidrata i voćnog šećera, nego većina drugog voća. Jabuka srednje veličine sadrži 130 kalorija, kao i isto tolika banana. Bolja su jagode ili mandarine, koje sadrže oko 50 kalorija.

Hleb: Proizvođači često dodaju šećer hlebu da zadrži vlagu, doda mekoću i blagu slatkoću. Ako imate problema sa pronalaženjem vekne bez dodatka šećera, imajte na umu da su sastojci navedeni po težini. Što se niže šećer pojavljuje na spisku sastojaka, to će ga parče manje sadržati. Ili još bolje, pokušajte sami da pravite ovakav hleb.

Prelivi: Često se misli da je za liniju dovoljno jesti integralnu testeninu ili sveže salate, dok je manje bitno čime će ih preliti. Tako posežu za kaloričnim kupovnim sosevima ili prelivima sa majonezom, koji sadrže šećer. Čak i oni “nemasni” proizvodi često su puni šećera i aditiva.

“Zdrava hrana”: Sve lanene i ražane pločice koje tamo kupujete pune su ulja na kojem ih prže, a ono svakako nije čak ni maslinovo. Slatke integralne poslastice sadrže velike količini soli i šećera.

Alkohol: Samo jedan litar piva ima više od devet kašičica šećera, što je daleko više od preporučene doze dnevnog unosa šećera, za odraslu osobu. Kokteli i “ženska pića” su još kaloričniji, sadrže još više šećera i dodatne fruktoze.

Instant kafa: Sadržaj zrna kafe u njima je minimalan, dok je korišćeno zrno lošijeg kvaliteta, jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade. Pri odabiru kafe treba uzeti u obzir da je glavni sastojak ovih napitaka šećer, koji u kombinaciji sa biljnom mašću, glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima, daje privlačan ukus.

Danas objavljeno

Recept napitka koji diže imunitet: Zlatno mlijeko

Vanja A

Vitamini iz boce – direktno jačanje imuniteta i podizanja opšte zdravstvene slike

Vanja A

Tjestenina sa hrskavom suvom slaninom i pavlakom

Zeljka

Ostavite komentar