4. Novembra 2022.

Obratite pažnju na dvije promjene na licu; Niko nije imun na posljedice nedostatka ovog vitamina

Big Portal

Posebno se često pamti kada je u pitanju nivo energije, kao i kada se pojave oštećenja u uglovima usana, plus lice postaje veoma bledo, uprkos tome što se s vremena na vreme sunčate.

Osim što telu daje energiju, vitamin B12 ima mnoge prednosti. Ima važnu ulogu u ćelijskom metabolizmu, a neophodan je i za normalno funkcionisanje mozga, hematopoetskog (sprečava anemiju) i nervnog sistema.

Nažalost, niko nije imun od njegovog nedostatka.

Dakle, svi treba da obrate pažnju na takve simptome: umor, slabost, vrtoglavica, problemi sa pamćenjem ili opšti osećaj depresije – ovi znaci su pomalo uobičajeni, ali mogu poslužiti kao dobra polazna tačka za rešavanje problema nedostatka vitamina B12; trajni otok ispod očiju – da, nedostatak ovog vitamina može ih izazvati; neurološki problemi (neuropatija – bolno peckanje u nogama i šakama – ili parestezija – peckanje u rukama ili nogama), jer je B12 kritičan za pravilno funkcionisanje nerava, takođe mogu ukazivati na nedostatak ovog vitamina; dijagnostikovana perniciozna anemija, autoimuna bolest koja oštećuje ćelije želuca koje stvaraju protein koji se zove unutrašnji faktor – unutrašnji faktor je potreban za apsorpciju B12, tako da ako je prenizak, nivo B12 takođe opada.

Razlozi za nedostatak

Pošto B12 ima u izobilju u mlečnim i životinjskim proizvodima, nutricionisti širom sveta se slažu da je jedan od najčešćih uzroka nedostatka B12 nemogućnost ili nemogućnost da se u ishranu uključi dovoljno ovih hranljivih materija.

Odnosno, vegani su pod većim rizikom od nedostatka ovog vitamina. Međutim, postoje i drugi razlozi povezani sa nesposobnošću tela da pravilno apsorbuje B12. Dakle, nedostatku ovog vitamina su posebno skloni ljudi sa gastrointestinalnim oboljenjima (celijakija, kolitis, Kronova bolest ili autoimuni problemi). Takođe, na njegovu apsorpciju utiče genetika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare