1. Novembra 2021.

Obrati pažnju: 6 znakova nedostatka željeza

Big Portal

 Smatra se da zapanjujući broj od 2 milijarde ljudi (što čini preko 30% svjetskog stanovništva) pati od određenog stepena nedostatka željeza. Ovo je posebno čest slučaj kod žena.

Foto: Unsplash


Koji su znakovi nedostatka željeza?

Stalni umor

Tijelo koristi željezo za proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja transportuje kiseonik po tijelu. Kada nemaš dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, tvoje ćelije se osjećaju prilično iscrpljeno.

Lako ostaješ bez daha (a smatraš da si u formi)

Ako tvoje tijelo ne transportuje efikasno kiseonik u pluća, može da se desi da ostaneš bez daha poslije minimalnog napora. Takođe, može da se desi da osjetiš kako vrijeme u teretani postaje teže, jer nedostatak željeza takođe utiče na nivo izdržljivosti.

Izgledaš blijedo i “isprano”

Da li ti prijatelji i porodica kažu da izgledaš umorno i da ti je potreban odmor? Neodstatak željeza bi mogao bit krivac. Pored toga, ako je unutrašnjost tvojih usana, desni i unutrašnost kapaka izgleda manje crveno nego obično, vrlo je vjerovatno da je nedostatak željeza krivac za to.

Često se razbolijevaš

Zapravo, možeš da se osjećaš kao da imaš beskonačnu prehladu. Istraživanja su pokazala da nedostatak željeza može da utiče na imuni sistem, čineći te podložnim infekcijama i virusima.

Imaš neobičnu potrebu za supstancama koje nisu hrana (zemlja, led, boja ili glina)

Može zvučati veoma čudno (osim ako nisi već nemaš ovo iskustvo), ali su pravi simptomi koji mogu da se dese kada patiš od nedostatka željeza i ovo stanje zove se pika. Ovo može biti posebno relevantno u trudnoći kada je nedostatak željeza jedan od uobičajenih simptoma.

Pexel

Koji su razlozi nedostatka željeza?

  • Veoma obilni i dugi menstrualni ciklusi – Ako gubiš velike količine menstrualne krvi, postoji rizik za nedostatak željeza.
  • Ne apsorbuješ željezo – Probavni poremećaji poput upalne bolesti crijeva ili celijakija mogu da utiču na mogućnost organizma da apsorbuje željezo. Određeni lijekovi takođe mogu da utiču na to, jer ometaju proizvodnju želudčane kiseline.
  • Vegan si ili vegetarijanac – nedostatak proizvoda životinjskog porijekla može da oteža (ali nije i nemoguće) unošenje dovoljne količine željeza iz ishrane.
  • Jednostavno ne unosiš dovoljnu količinu željeza putem ishrane 
Pexels

Kako da povećaš unos željeza u organizam?

Prvi pristup bi trebao biti povećanje unosa hrane bogate željezom. Postoje dva načina za to:

Hem željezo: ovo je oblik željeza koji je najspremniji za apsorpciju i može da se nađe u hrani životinjskog porijekla kao što su školjke, crveno meso, meso živine i riba.

Ne-hem željezo: ovo je vrsta željeza koja se nalazi u biljnoj hrani kao što je: špinat, kelj, grah, leća, orašasti plodovi, i slično.

Ne hem željezo se teže apsorbuje, ali to svakako ne znači da nije važno. Možeš da povećaš apsorpciju ne hem željeza uzimajći C vitamin u isto vrijeme. Kada se konzumiraju zajedno, vitamin C u kombinaciji sa ne hem željezom stvara jedinjenje koje se lakše apsorbuje. U stvari, jedno istraživanje je pokazalo da dodavanjem male količine vitamina C u obrok bogat ne hem željezom dovodi do skoro trostrukog povećanja apsorpcije željeza. Zeleniš, karfiol, brokula, paradajz i sok od limuna su fantastični izvori vitamina C koje veoma lako možeš da kombinuješ a hranom bogatom željezom.

Izvor: cosmopolitan.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare