Obračun u Klivlendu – uvrede, kakafonija i međusobne optužbe Trampa i Bajdena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Obračun u Klivlendu – uvrede, kakafonija i međusobne optužbe Trampa i Bajdena

Debata u Klivlednu pokazala je svu dubinu podela u američkom društvu pred novembarske predsedničke izbore. Donald Tramp i Džozef Bajden oštro su suprotstavili stavove o ključnim pitanjima za budućnost SAD. Bajden optužio Trampa da doliva ulje na vatru rasnih nemira u Americi. Tramp uzvratio tvrdnjom da će demokrate, u slučaju pobede, uništiti SAD.

“Vi ste najgori predsednik koga je Amerika ikada imala”, rekao je demokratski kandidat za predsednika SAD, Džozef Bajden rivalu, predsedniku Donaldu Trampu tokom prve od tri debate pred novembarske predsedničke izbore.

Tokom verovatno najhaotičnije predsedničke debate u istoriji, Tramp je uzvratio jednako žestoko, podsećajući Amerikance da je Bajden tokom procesa donošenja krivičnh zakona 1994. godine, pripadnike afroameričke zajednice nazvao “superpredatorima”.

Moderatoru debate, Krisu Volasu sa “Foks njuza”, bilo je potrebno bezmalo sat vremena da zaustavi istovremena izlaganja dvojice kandidata, ali samo nakratko, jer su Tramp i Bajden i u nastavku prečesto govorili uglas.

Kandidat demokrata nije želeo da odgovori na tu optužbu šefa Bele kuće, navodeći da “nasilje nije dobar odgovor na nasilje” i optužio Trampa da nije povukao ni jedan pozitivan potez posle ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

Agresivniji nastup Donalda Trampa analitičari objašnjavaju lošim rezultatima koje su u prvim debatama imali njegovi prethodnici u Beloj kući, Ronald Regan 1984. godine, mlađu Džordž Buš 2004. i Barak Obama 2012. godine.

Jednako žestoke optužbe dvojica protivkandidata su razmenila u delu rasprave o rasnim problemima u SAD, pri čemu je Bajden, dok je Tramp napao Bajdena da je zavistan od glasova radikalnih levičara.

Reakcija vlasti na pandemiju koronavirusa, takođe, uzburkala je strasti među kandidatima demokrata i republikanaca, a Tramp je na optužbe da loše rukovodi krizom, odgovorio da bi u slučaju da su na vlasti demokrate, u SAD o kovida 19 umrlo dva miliona ljudi.

Od kovida je u SAD umrlo oko 200.000 ljudi, dok je zaraženo oko dva miliona.

“Bajden će uništiti ovu zemlju načinom na koji planira da se suoči sa koronavirusom”, rekao je Tramp.

Dodatne strasti uzburkala je tvrdnja Džoa Bajdena, koji je dan uoči debate izbeo Njujork tajms, da je Tramp platio svega 750 dolara federalnog poreza na dohodak, što je predsednik SAD demantovao navodeći da je u federalnu kasu uplatio milione dolara.

“Postaće prvi predsednik u američkoj istoriji koji će iza sebe ostaviti manje radnih mesta nego što je zatekao”, rekao je Bajden. “Ne može popravi ekonomiju dok ne reši zdravstvenu krizu”.

Tramp je ošrto uzvratio, navodeći primer Njujorka na čijem su čelu demokrate. “To je grad duhova. Plašim se da nikada neće uspeti da se oporavi”, rekao je Tramp.

Tokom rasprave o reakciji Bele kući na pandemiju koronavirusa, Bajden je podsetio da je Tramp “pozivao pristalice da piju varikinu”, te da će zdravstvena kriza biti okončana do Uskrsa.

Bajden je, tokom debate, u nekoliko navrata nazvao Trampa “klovnom” i “lažovom”, dok je Tramp protivkandidatu uputio seriju prilično uvredljivih tvrdnji na račun porodice.

rts

Danas objavljeno

Real Madrid je šampion Evrope!

Zeljka

Četiri novorođenčeta zaražena u Bolnici Gradiška, teži slučajevi prebačeni u Banjaluku

M.

U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak

M.

Ostavite komentar