Obračun policije i demonstranata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Obračun policije i demonstranata

Policija je upotrebila suzavac da bi rastjerala grupu okupljenih demonstranata ispred Kancelarija za vezu kineske vlade, prenose lokalni mediji.

Policija je upotrebila suzavac da bi rastjerala grupu okupljenih demonstranata ispred Kancelarija za vezu kineske vlade, prenose lokalni mediji.

Više desetina hiljada ljudi učestvuje danas u protestnoj šetnji u Hongkongu. Protest se održava dan pošto je policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala demonstrante na ulicama. U neredima su 24 osobe povrijeđene, a 11 ih je privedeno.

Za danas je policija dozvolila održavanje skupa u parku, ali je zabranila šetnju kroz grad u koju je opozicija ipak krenula.

Jedna grupa demonstranata uputila se ka istočnom prometnom trgovačkom kvartu, gdje su podigli barikade i blokirali glavnu saobraćajnicu.

Druga grupa se uputila na zapad, do Kancelarije za vezu kineske vlade u Hongkongu, gdje je bio raspoređen veliki broj policajaca.

Na TV snimcima se vidi da su policajci upotrebili suzavac protiv učesnika marša koji su podigli barikade i nedaleko od Kancelarije kineske vlade.

Demonstranti su tokom prošlonedjeljnih protesta gađali zgradu kineskih vlasti farbom i jajima.

Prošlog mjeseca su u Hongkongu počeli masovni protesti zbog zakona o ekstradiciji kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna djela predaju centralnim vlastima Kine na suđenje.

Prijedlog zakona je povučen, ali su demonstranti svoje zahtjeve proširili zahtjevajući direktne izbore, raspuštanje parlamenta i istragu policijske brutalnosti.

(Agencije)

Danas objavljeno

Švedska pronašla još jednu rupu na gasovodu Sjevernog toka

M.

Milan Tepić – narodni heroj

M.

Sad savim precizno, sastavio Picula: Ili sankcije ili blokada pregovora

M.

Ostavite komentar