Oborena jedna od najvećih “darknet” pijaca - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Oborena jedna od najvećih “darknet” pijaca

DarkMarket, jedan od najvećih svjetskih internet foruma za kriminalnu aktivnost je oboren, a vlasti su uhapsile čovjeka za kojeg vejruju da je bio organizator tog sajta, saopštile su u utorak evropske vlasti, javlja Gizmodo.

Do ove nejdelje, sajt DarkMarket je imao skoro pola miliona korisnika, preko 200.000 preprodavaca, i smatrao se jednim od najpopularnijih utočišta kriminalaca koji razmjenjuju drogu, malver programe, ukradene podatke o kreditnim i SIM karticama, između ostalog.

Vlasti, predvođene njemačkim agencijama za sprovođenje zakona uspešno su oborile sajt, zaplijenivši preko 20 servera u Ukrajini i Moldaviji, gdje se operacija očigledno nalazila.

Zvaničnici nisu otkrili identitet uhapšene osobe, rekavši samo da se radi o 34-godišnjem muškarcu koji je državljanin Australije.

Ova akcija je bila dio veće inicijative za sprovođenje zakona usmjerenu na “darknet” aktivnost, koja je započela 2019. godine uklanjanjem hosting usluge CyberBunker-a.

CyberBunker pružao je usluge veb hostinga iz bivših NATO vonjih bunkera u Njemačkoj i Holandiji, a služio je kao dom za servere na kojima su se nalazili ilegalni ili kontroverzni sajtovi poput PirateBay i WikiLeaks-a.

Zvaničnici su saopštili da će informacije prikupljene prilikom zapljene DarkMarket-a voditi ka daljim istragama.

Izvor: novaekonomija.rs/Bankar

Danas objavljeno

Windows 11 će omogućiti kucanje pomoću glasa, ali na drugačiji način

V.R.

OnePlus 10R sa Dimensity 9000 čipsetom, stiže u drugom kvartalu

V.R.

Internacionalna svemirska stanica će dobiti modul sa filmskim studiom

V.R.

Ostavite komentar