Oboren temperaturni rekord u Kanadi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oboren temperaturni rekord u Kanadi

U Kanadi je izmjerena rekordna temperatura od 46,6 stepeni Celzijusovih tokom nezapamćenog toplotnog talasa u zapadnom dijelu zemlje.

Temperaturni rekord zabilježen je juče u mjestu Liton u Britanskoj Kolumbiji i time je nadmašena prethodno najviša izmjerena temperatura prije 84 godine, saopštili su zvaničnici.

Dosadašnji rekord iznosio je 45 stepeni Celzijusovih, a izmjeren je u gradovima Saskačevan, Јelou Gras i Midejl.

“Vrela kupola” visokog pritiska zadržala se iznad zapadnog dijela Kanade i sjeverozapada SAD, pa rekordi padaju i u mnogim drugim regionima.

Zvaničnici obje zemlje upozorili su građane na “opasnu” vrelinu koja bi mogla da potraje ove sedmice, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci navode da se, zbog klimatskih promjena, očekuje povećanje učestalosti ekstremnih vremenskih događaja, poput toplotnih talasa.

Zona visokog vazdušnog pritiska proteže se od Kalifornije do kanadskih arktičkih teritorija, a u unutrašnjosti kopna sve do Ajdaha.

Povećana je potražnja za klima uređajima i ventilatorima, a otvaraju se i posebna skloništa za rashlađivanje ljudi. Pojedini kafići i restorani, čak i jedan bazen, zatvoreni su jer je pretoplo da bi mogli da rade.

Danas objavljeno

Ucjenjivali Banjalučanku tri godine: Tražili novac da ne objave njene kompromitujuće fotografije

M.

Luka Lovre osuđen na 5 godina robije

M.

Uragan Jan pogodio Kubu

M.

Ostavite komentar