Oboren dnevni red, prekinuta sjednica Skupštine KS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Oboren dnevni red, prekinuta sjednica Skupštine KS

Sjednica skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je danas, a nakon što je predsjedavajući Elmedin Konaković odbio zahtjev Kluba SDA da se u dnevni red sjednice uvrsti izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.

Nakon toga “nova većina” oborila je dnevni red današnje sjednice na kojem je bio Budžet, pa je sjednica prekinuta.

Podsjetimo, nakon što su 13.decembra SDA, DF, SBB potpisale koalicioni sporazum i zajendo stupile u vlast na razini BiH i FBiH, odluka je “pala” da ove stranke to učine i na razini Kantona Sarajevo.

Tako da sad novu većinu čine SDA, SBB, i DF koje imaju više od 18 “ruku” u Skupštini KS.

U toku sjednice koja je prekinuta Mirza Čelik (SDA, poslanik kazao je da postoji nova parlamentarna većina u Skupštini KS koja je dostavila zahtjev za dopunu dnevnog reda. Kako kaže, traži da se na dnevni red stave dvije tačke i to smjena Vlade KS i imenovanje novog saziva Vlade KS.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS, je rekao da su predložene tačke dnevnog reda odbijene na sjednici Kolegija Skupštine KS i da Kolegij definiše dnevni red, a da se Skupština izjašnjava o tačkama.

“Poslovnik kaže da se uz zahtjev za smjenu Vlade KS dostavlja detaljno obrazloženje. U vašem zahtjevu je pisalo samo da imate 18 ruku”, kazao je Konaković.

Dok se odvijala rasprava oki dnevnog reda Damri Nikšić, samostalni poslanik u Skupštini KS uzvikivao je “izdajnici”.

Podsjetimo, za sutra zakazana sjendica Kluba Bošnjačkog naroda u ovoj Skupštini na kojoj će donijeti odluku o smjeni Konakovića i imenovanju novog predsjedavajućeg Skupštine KS.

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar