„Oboljevaju svi koji to dozvole“ - Dr Kisić kaže da je sve na individualnoj procjeni rizika - BIGportal.ba
Region Vijesti

„Oboljevaju svi koji to dozvole“ – Dr Kisić kaže da je sve na individualnoj procjeni rizika

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je sada, što se tiče korona virusa, sve na individualnoj procjeni rizika i da nijedan zakon ni propis ne može biti iznad sopstvene želje da se ostane zdrav i sačuva porodica.

–Oboljevaju svi koji to dozvole i nalaze se na manjoj udaljenosti od metra sa rezervoarom zaraze, a da pri tom ne koriste sredstva zaštite – rekla je Tepavčević za Tanjug i dodala da je sada najvažnija individulana procjena rizika i upotreba preventivnih mjera.

Tepavčević je rekla da je jako bitno da se zna da se u najvećem dijelu Srbije bolest ne prijavljuje – u nekim delovima poput Vojvodine čak i tri nedjelje, ali i da postoje određena područja u kojima se svakodnevno bilježe dvocifrene vrijednosti pozitivnih na korona virus.

–Kada je u pitanju današnjih 96 novih slučajeva, preko dvije trećine registrovanih je na podurčju Beograda, a epidemiološka istraživanja pokazala su da se radi uglavnom o okupljanjima u zatvorenim prostorima i kontaktu sa osobama zaraženim na takvim mjestima – rekla je ona i dodala da je važno to što se kod najvećeg broja ljudi može utvrditi tačno način na koji su se zarazili.

Prema njenim riječima, važno je da i više od 80 odsto evidentiranih nema simptome ili se radi o blagom obliku kliničkog ispoljavanja.

Podsjetila je da danas po kliničkim karakteristikama i manifestacijama infekcija nema istu sliku kao u martu i aprlilu, ali kao i tada oboljevaju svi bez obzira na pol, starost i zanimanje.

Ponovila je da su držanje fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maske u zatvorenom efikasne itekako i spasavaju živote, rekla je ona i nagalsila da sada ne smijemo da se bojimo lične odgovornosti.

Tanjug
Foto: Tanjug

Danas objavljeno

Danas je Sveti Sava

M.

Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

M.

Uvode sankcije Putinu?

M.

Ostavite komentar