9. Novembra 2022.

Obogatio se preko noći

Big Portal

Tim istražitelja je godinu dana proučavao fotografiju, a čak su pronašli in lokaciju na kojoj je snimljena u okrugu Čaves, gde su nađeni i ostaci zgrade sa slike.

Reč je o drugoj fotografiji Henrija Mekartija, poznatog kao Bili Kid, čija je autentičnost potvrđena. Na slici se vidi Bili Kid kako sa svojom bandom Regulatori (Regulators) 1878. negde u Novom Meksiku igra kroket, britansku sportsku igru koja je u drugoj polovini 19. veka postala popularna i u SAD.

Izbledelu sliku je 2010. godine pronašao kolekcionar Rendi Giharo, a ona je bila među gomilom drugih fotografija u kartonskoj kutiji u jednoj prodavnici stare robe u kalifornijskom gradu Fresno. Fotografiju je platio dva dolara, a procenjuje se da sada vredi više miliona dolara, pošto je jedina dotad potvrđena slika Bilija Kida iz 1880. prodata za 2,3 miliona dolara.

Autentičnost slike je potvrdila kompanija Kagin, specijalizovana za predmete iz američke istorije, koja je identifikovala Bilija Kida zajedno s nekoliko članova Regulatora, kao i prijatelja i članova porodice.

Slika napravljena na venčanju u leto 1878, nekoliko meseci pre nego što je ta banda učestvovala u brutalnom sukob koji postao poznat kao “Rat u okrugu Linkoln”, koji je tema više filmova među kojima i “Levoruki revolveraš” u kome Bilija Kida igra Pol Njumen.

Tim istražitelja je godinu dana proučavao fotografiju, a čak su pronašli in lokaciju na kojoj je snimljena u okrugu Čaves, gde su nađeni i ostaci zgrade sa slike. Dokumentarac o pronalasku ove slike emitovan je na televiziji “Nacionalna geografija”.

Bili Kid je rođen 1859. godine, a legenda o njemu kaže da je ubio više od 20 ljudi, mada se sada veruje da ih je bilo osam. Ubio ga je, prema najprihvaćenijoj verziji, šerif Pet Geret 1881. godine.

Alo.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare