17. Novembra 2021.

Objavljeno Blinkenovo pismo Predsedništvu BiH, SAD prijete razmatranjem sankcija

Big Portal

Entoni Blinken je članovima Predsedništva BiH uputio pismo u kojem ističe da bi koraci ka podrivanju institucija BiH ugrozili ne samo evropsku perspektivu te zemlje, već i stabilnost i garancije neophodne za privredni oporavak i starna ulaganja, objavilo je sarajevsko Oslobođenje.

“Kao svedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenje iz institucija na državnom nivou ili bilo kog drugog pokušaja destabilizacije Dejtonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim merama, uključujući i razmatranje sankcija”, napisao je Blinken.

Američki državni sekretar pozvao je sve strane na dijalog, te se dotakao i izmena Izbornog zakona BiH.

“To zahteva povratak za sto, učestvovanje u donošenju odluka i predanost izgradnji konsenzusa potrebnog za pomak ove zemlje napred. Stabilnost i prosperitet predloga zakona zahtevaju saradnju sva tri konstitutivna naroda, te Republike Srpske i entiteta Federacije, kako bi se postigla jednaka prava za sve građane”, napisao je Blinken.

Istakao je da se ne može dopustiti da “još jedan izborni ciklus prođe bez unapređenja integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje”.

“Izborni zakon i ograničene ustavne reforme takođe su od ključne važnosti za rešavanje problema diskriminacije i ispunjavanje evropskih standarda”, piše u pismu koje je danas dostavljeno članovima Predsedništva BiH.

Blinken podseća i na pismo koje je Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku poslao u martu ove godine, navodeći da je pisao u “duhu dubokog partnerstva” koje SAD i BiH dele.

“Od tada se u vašoj zemlji razvila politička kriza koja preti regionalnoj stabilnosti. Želeo bih ponovo da istaknem našu stalnu zabrinutost zbog puta kojim je krenula vaša zemlje, kao i nepokolebljivu opredeljenost SAD da podrži suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedne države, sa dva entiteta i Distriktom Brčko”, napisao je Blinken.

Pozvao je članove Predsedništtva BiH da budu predani deeskalaciji trenutne političke krize, te ponovnom uključivanju s međunarodnim partnerima u program zdravorazumskih ekonomskih, izbornih, ograničenih ustavnih reformi i reformi vladavine prava od vitalnog značaja.

Oslobođenje je objavilo dokument u kojem se vidi da je pismo adresirano na sva tri člana Predsedništva, a pismo im je predao Blinkenov savetnik Derek Čolet.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je, nakon sastanka sa Čoletom, poručio da Republika Srpska uvažava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te da nema nijedan plan kojim bi se sprovela politika otcepljenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare